0

М алината има редица предимства пред останалите овощни видове. Така е, защото цъфти по-късно, не страда от пролетните студове и плододава всяка година според napravisam.ne. Плодовете й са вкусни, хранителни, с добри лечебни свойства. Те имат хармонично съчетани захари, органични киселини, минерални вещества и витамини. Полезни са при редица заболявания, сред които малокръвие, намалена пропускливост на кръвоносните съдове, язва и т.н. Известно е, че с малини или дори сироп или конфитюр може да се сваля температура. Така е заради наличието на салицилова киселина. Пресните малинови плодове укрепват сърдечната дейност, обогатяват организма с витамини и минерални вещества, повишават апетита.

Изборът на място за засаждане на малини се извършва съобразно изискванията на културата към климатичните и почвените условия. Най-подходящият период за засаждане е от края на октомври до настъпването на трайно застудяване. Възможно е и засаждането през зимните месеци при температура на въздуха над 5°С, както и през пролетта – до края на март.

Междуредовите разстояния се определят в зависимост от наклона на мястото, наличната техника и работните процеси. Обикновено то е между 1,8-2 m. Засаждането се извършва ръчно в бразди с дълбочина около 35 cm. Растенията се поставят 2-3 cm по-дълбоко, отколкото са били в разсадника. Съкращават се на 15-20 cm височина от почвената повърхност.

По време на наедряването и узряването на плодовете растенията полягат. Лежащите по земята издънки се замърсяват и често плодовете изгниват. Това води до влошаване на качеството и намаляване на добива. Обработката и беритбата са затруднени поради трудната проходимост. Поради това малиновите насаждения трябва да се отглеждат на телена конструкция.

В зависимост от особеностите на засадения сорт се използва и подходяща подпорна конструкция. Сортовете със сравнително тънки увисващи издънки се прикрепват към конструкция с пластмасова мрежа. Преобладаващите сортове са с по-дебели и по-здрави издънки и при тях може да се използва конструкция, изпълнена от 3 или 4 реда тел.

Както и да се засаждат малините, не бива да се допуска сгъстяване на издънките. В противен случай растенията се засенчват силно, което предразполага към появата на болести, затруднява резитбата на плододалите издънки и съкращава новите. Дървените колове трябва да са с дебелина около 8 cm, а поцинкованата тел – с диаметър 2,8 mm. За връзване на малините е добре да се използва тънка тел, обвита в хартия. Извършва се от пролетта до есента в зависимост от необходимостта.

Малините се използват за сваляне на температура.

 Малините се използват за сваляне на температура.
ТЕЛЕГРАФ

Рубин зрее рано, Люлин до късна есен 

Български рубин е популярен сорт, като плодовете узряват в края на юни. Те са средно едри, леко конусовидни рубиненочервени, с гланц, умерено плътни. Не се разпадат на съставните плодчета, откъсват се лесно и имат приятно сладко-кисел вкус и умерен аромат. Сортът е много родовит. Шопска алена узрява към 5 юли, средно едри, яркочервени, с умерен гланц и дребни семена. Откъсват се лесно. Подходящи са за преработка и замразяване. Растенията са много жизнени, силно растящи, издънките са високи, средно дебели, изравнени светлоканелени, слабо покрити с нежни шипчета. Сортът е много родовит. Люлин е късен сорт и зрее от 27 август – 3 октомври. Има едри плодове, интензивно червени, с гланц, плътни, с много добър вкус и умерен аромат. Растенията са жизнени и умерено растящи. Сортът е много родовит и може да се отглежда и без подпорна конструкция.