0

С пециална станция предупреждава за наличие на условия за развитие на болести по лозата. Устройството измерва влажността в почвата и въздуха, външните температури и метеорологичните условия, коментира доц. д-р Боян Сталев на онлайн семинар, организиран от Националната служба за съвети в земеделието за растителната защита при болести и неприятели по лозата.

В България има 1,5 млн. лозови насаждения, като преобладаващи са червените сортове, следвани от белите и най-малко са десертни сортове. Според доц. Сталев страната ни трябва да използва всички възможни механизми за увеличаване на десертните сортове, тъй като през последните години площите с тях са намалени значително. Освен това за засаждане на винени сортове има ограничения, но за десертните – не.

Методи

През последните 4-5 години се налага в производството да се интегрират по-съвременни методи за борба с болестите. Един от тях е така наречената система за ранно определяне на възможностите за развитие на зарази. Важно е за производството прогнозата, за да се разбере хранителната специфика на неприятелите, тяхната жизнеспособност.

Един от тези модели като съвременно средство в производството за растителна защита е станцията, която измерва температурата, влажността на въздуха, почвата и други. Тя подава информация за вятър, валежи и влага, което е пряко свързано с болестите и неприятелите. Причината е, че една част зимуват в почвата, а друга по самите растения. Наличие на тази станция ще подпомогне борбата срещу вредителите, като с нея ще има необходима метеорологична информация за масива. Фирмата, която произвежда станцията, е българска, намира се във Варна, като устройството работи с роуминг карта. Това позволява да получавате информация на вашия телефон, ще имате достъп до вашата станция и за насажденията около вас и за цяла България, както и Румъния, Гърция и други държави.

Регистрация

За да имате достъп, трябва да се регистрирате в една платформа, за което трябва да плащате около 200 евро на година, като подава информация както за лозата, така и за трайни насаждения. Също така системата може да се ползва от 4-5 производители, които имат лозови масиви в радиус 5-6 километра. В реални условия по месеци, на база информация от метеорологичните данни станцията отчита валежите, температурите, на база на тази информация се показва какъв е рискът от заразяване на вашето насаждение. На база на тази прогноза може в момента или напред във времето да се проверяват и да се извършван растително защитни мероприятия. Така, ако настъпи някаква промяна във времето и този риск спадне, може да се отложат пръсканията. Доц. Сталев коментира, че отглежда десертни сортове и с тази система е успял да изкара годината само със 7 пръскания. Това води до икономия на средства за растителна защита и понижаване на себестойността на гроздето.

Станцията като инвестиция на годишна база е около 2600 лева, но може да се ползва от 5 производители, а на годишна база около 200 лева е поддръжката. Това ще минимизира мероприятията в лозовите насаждения, както и стойностите на остатъчни количества в плодовете от препарати.

Обикновена мана и прашеста мана, както и черно гниене и много други болести биха могли да се предотвратят с тази система за ранно предупреждение.

Мъгла и ниски температури благоприятстват за развитие на мана

Патогенът на мана зимува като зоспори трайни спори по опадалите листа. Хифите му се развиват в междуклетъчното пространство, от което чрез хаустори черпи хранителни вещества. Зоспорите извършват първичните заразявания напролет. За да покълнат, им е необходимо въздействието на ниски температури. Условията за поникване са температура от 11 до 30 °C, влажност на почвата над 70% и превалявания в продължение на 2 – 3 дни. Масовото разпространение на заболяването се извършва чрез зооспори. Растенията са най-чувствителни през периода на формиране на ресите до наедряване на зърната до големина на грахово зърно. Честите превалявания, росите и мъгливото време, ниските температури, гъстите насаждения, голямото заплевеляване, едностранчивото азотно торене и др. спомагат за силно развитие на мана.

Черното гниене - нова болест

Признаците на черното гниене се развиват рано напролет по всички вегетативни части на лозата. По листата се образуват кафяви, закръглени до ъгловати петна с размери 2-3 мм в диаметър и синьо-черна ивица по периферията. В центъра на петната се наблюдават тъмнокафяви пикнидии. По зелените леторасти, листните дръжки и дръжките на зърната се образуват продълговати, ланцетовидни петна, които в средата избледняват и се изпъстрят с тъмни пикнидии. По зърната, още преди зреенето, първоначално се образува светлокафяво петно, което нараства и става интензивно синьо, по-тъмно в средата и по-светло към периферията. За няколко дни петното обхваща цялото зърно, което почернява, добива син оттенък и се мумифицира. Промените настъпват за 3-4 дни. Впоследствие зърната окапват. Срещу черното гниене не се провеждат самостоятелни пръскания, тъй като развитието му се ограничава от фунгицидите, използвани срещу маната по лозата. При появата на черно гниене е необходимо да се събират и унищожават заразените части. При силното развитие на болестта добър резултат се получава при третиране с Микал флаш - 0,3%. Силно чувствителни към черното гниене са сортовете Каберне совиньон, Ризлинг и Кардинал.