0

М оже да не ви се вярва, но цветята в градинка в квартал „Стрелбище“ на София полудяват да цъфтят на малко пространство, при това на сянка от панелен блок. Там се редуват в различните сезони на годината здравец, невен, божури, няколко вида рози, сред тях и трендафили, ириси, а сега се очакват да разцъфнат и гергините.

Милена

Градинката всъщност е пространство по дължината на панелен блок с няколко входа, а ширината е не повече от 70 см. Оказва се, че за половината от пространството се грижат две млади жени. Едната е Милена, която сподели, че са си поделили терените, които обгрижват със съседка от друг вход. Те видно имат съвършено различен подход в обгрижването, но ефектът е поразителен.

Вишни

Освен цветята сред растенията има вишни, които са останали от времето, когато кварталът е бил село, а наблизо се е намирал разсадник. Много джанки, липи, както и иглолистни дръвчета. За всяко от тези растения се грижи доброволец от блоковете. Други пък коват пейки, на които в различни части на деня се събират хора, млади, стари, деца.

Подстригване

Ето какъв е и подходът на двете градинарки. И в двата случая цветята са оградени с тел, за да ги предпазят от животни. Първата обаче между цветята има трева, която се подстригва. Тревата се оставя на място и практически се превръща в компост, с която се подхранват растенията. Тази трева също така оставена на място пречи да пониква друга отдолу, а освен това съхранява влагата в известна степен в почвата. С две думи това е пермакултурен подход, който не изисква кой знае колко грижи, и е подходящ за бедни и каменисти почви. Подстригването на тревата пък я правят от общинските служби озеленяване.

Утайка

Другата градинка на Милена пък е добре оплевена. Единственото нещо, с което се подхранва, е утайка от кафе, разказа стопанката. Тя събира цяла зима в пластмасови пликове и кутии утайката от еспресото. През март или април цялата тази смес я нанася върху почвата и оставя чрез дъждовете да попива. Това е, нищо друго, сподели младата жена. След големите дъждове тя връзваше разпилелите се от тежестта на водата божури, така че да стоят изправени, а не полегнали.

Радост

Цъфтящите междублокови градинки са истинска радост за обитателите и хората, които минават през квартала. Който мине, си прави снимки на фона на цъфтящите рози и божури. Трябва да се признае, че в блоковете около Южния парк около улица „Нишава“, стопаните са грижовни и се стараят да направят по-красив не само своя, но и живота на съседите си.

Малки патета и рибари в езерото с лилиите

Светлана Трифоновска

В езерото с лилиите в Южния парк в София отново се появиха малки патета, след като неизвестен стрелец бе убил половината ято преди два месеца. Патенцата сега са по-предпазливи и цепят повърхността на езерото, но са по-близки до тръстиките, отколкото до брега. Въпреки това всяка сутрин минават на разходка родители с малчугани, за да им хвърлят специално храна. Край брега отново са се настанили редици от рибари, които ловят каракуда.

Светлана Трифоновска

Повечето от тях я хвърлят отново в езерото, други обаче си прибират улова. В езерото лилиите вече са напъпили и скоро ще започнат да разтварят нежните си бели цветове.