0

И ма няколко важни дейности, които можем да направим през зимата за нашите овошки, освен традиционната резитба. И тъй като времето вече не е такова, каквото е било, можем да ги предпазим още сега, докато е натрупал сняг. Интернет изданието Как да дава ценни съвети, какво да направим, за да си предпазим дръвчетата от пролетните слани. Защото точно това е времето, през което независимо какви грижи сме извършили, целият труд да ни се провали. Ако в района са започнали да падат слани по-късно от обичайното, можете да надхитрите времето така.

Първото е да удължим цъфтежа на овошките. Това е един много важен въпрос, защото от него зависи до голяма степен бъдещата ни реколта. Понякога цъфтежът може да се провали в рамките само на няколко дни. А ние можем да удължим времето на започване на цъфтеж с 2-3 седмици, което е доста добър период за избягване на късните слани. За да удължим времето на цъфтеж на нашите плодни дръвчета, можем да направим следните 2 неща.

Варосваме плодните дръвчета изцяло – това е добър подход, с който да си гарантираме 10-15 дни по-късен цъфтеж. За целта правим по-рядка консистенция от варно мляко – 1-1.2 кг вар на 10 л вода. Разбъркваме много хубаво и прецеждаме 2 пъти през филтърна хартия. Пръскаме всички клони с ръчна пръскачка. По този начин ще предпазим овошките и от някои бъдещи заболявания. Натрупваме голяма купчина сняг около ствола на всяко дръвче – така също ще забавим цъфтежа на овошките, а като още един плюс, дръвчето ще има по-голям воден запас през пролетта.

 Затрупваме стволовете със сняг за по-късен цъфтеж

  Затрупваме стволовете със сняг за по-късен цъфтеж

Както овощните дръвчета, така и овощарите, през зимата изпадат в състояние на покой. Практически  овощарите нямат почти никаква работа в овощната градина, защото дръвчетата спят. Обаче има неща, които задължително трябва да се свършат през зимата, за да може през лятото и есента да се наслаждаваме на вкусните плодове на плодните дръвчета. Кои са най-важните мероприятия, които трябва да се направят през зимата за нашите овощни дръвчета. Те са варосване на стволовете на овошките, подрязване и оформяне на клоните, пръскане с препарати за растителна защита,вземане на мерки за удължаване на цъфтежа на овошките, за да избегнем сланите, окопаване, наторяване и мулчиране около корените на овошките.

И така, да видим по-подробно как да направим различните операции и защо това е важно. Най-често варосването на овошките се прави 2 пъти в годината. Единият път е през есента, като това измазване на дръвчетата с вар се смята за основно. Другото варосване се прави в края на зимата или в началото на пролетта. Ако сме се справили добре с есенното варосване, то през зимата няма нужда да варосваме наново стволовете, като най-добре да изчакаме да дойде пролетта. Ако обаче не сме успели да варосаме през есента или по някакъв начин варовата обвивка е доста избеляла или изчезнала, то през зимата трябва задължително да варосаме стволовете на овошките. Избираме подходящ слънчев и топъл ден през февруари, най-късно началото на март. Първо започваме с почистването на мъхове и напукани стари кори, които ще ни пречат да варосаме правилно. Това правим с помощта на телена четка или друг подходящ инструмент. След това трябва да направим нашия варов разтвор.

Пръскаме с вар и бордоезов разтвор за защита от студа и болести

 Пръскаме с вар и бордоезов разтвор за защита от студа и болести

Пукнатините пълним с варов разтвор

Телеграф писа за това как се прави бордолезов разтвор в предишен брой. Сега ще припомним за приготвянето на варовия разтвор. Подходяща рецепта за това как се прави варов разтвор за нашите овошките е – 2,5 кг вар, 10 литра вода, 100 г лепило за дърво и 500 г меден сулфат. Намазването на готовият варов разтвор трябва да направим с помощта на бояджийска четка или метла. Намазваме хубаво ствола на дърветата, като внимаваме, ако има пукнатини и там да влезне от варовия разтвор. Ако имаме по-големи пукнатини или рани по плодните дървета, ние трябва да си купим или да си направим овощарски мехлем ,  с който да намажем тези участъци преди варосването. Чрез варосването, ние ще предпазим нашите овошки от напукване на кората, разни вредителите, нападения от зайци и сърни.