0

С лед налагането на християнството като официална религия през IV век църквата започва да насърчава строителството на все по големи и величествени храмове, целящи със самите си размери да внушат всемогъществото на Бога и респекта към църквата Му. Особено се отличават в това отношение готическите катедрали с техните шпилове (островърхите им покриви), фокусирайки сякаш като мощен лазер човешките молитви да стигнат до Всевишния. Със своята височина и до днес те си остават уникални архитектурни феномени и предшественици на съвременните небостъргачи. Ето някои от най високите катедрали в света.

Реформация

Безспорен лидер в това отношение е лютерианската катедрала в германския град Улм. Тя е най-високата църковна постройка в света – 161,5 м. Може да се влезе във върха на кулата – стълба води към панорамна платформа. Строителството й започва през 1377 година и завършва чак след пет века през 1890 година. Тя е символ на града и всяка година привлича милиони туристи и вярващи в родния град на гения Алберт Айнщайн.

Улмската катедрала е най-високата в целия свят

 Улмската катедрала е най-високата в целия свят
Телеграф

Интересно е, че Улмската катедрала е построена, защото вътре в градските стени нямало църква и единственият храм бил извън крепостта. За първите 150 години от момента на започване на стоежа се сменят 6-има архитекти. Изграждането на храма е спряно от започналата в началото на XVI век Реформация начело с основателя на протестантството Мартин Лутер и последвалите религиозни войни. Така повече от 300 години катедралата остава недовършена, но е интересно, че дори през XVI век височината й е била 100 м. Строежът й се подновява едва през 1846 г., когато трите кораба на храма са укрепени, за да издържат тежестта. В момента вътре има красиви барелефи, фрески и уникална статуя на Христос, създадена през XV век.

Грандомания

Изненадващо за мнозина, но вторият по височина и като цяло най-голям християнски храм е „Нотр-Дам-де-ла-пе“ („Богородица на мира“) в африканската държава Кот д’Ивоар, където едва 25% от населението е християнско. Катедралата се намира в град Ямусукро, който през 1983 година е обявен за новата столица на държавата. Президентът Феликс Буани иска да увековечи името си, като постои най-големия храм в света. Строителството на високата 158-метрова сграда, копираща „Свети Петър“ в Рим, започва през 1985 г. и е завършено за рекорден срок през 1989 година. Храмът е осветен на 10-ти септември 1990 г от папа Йоан-Павел II.

Богородицата на мира е паметник на грандоманщина

 Богородицата на мира е паметник на грандоманщина
Телеграф

Базиликата предизвиква противоречиви международни реакции. Разкошното здание, щедро облицовано с италиански мрамор, се издига в центъра на африканския град, в който болшинството от населения не само че не е християнско, но и живеещо под границата на бедността. Заради строителството на базиликата, възлязло на 300 млн. долара (равни днес на близо на $1 милиард), държавният дълг на Кот д'Ивоар тогава се удвоява. Някои дори сравняват градежа с Вавилонската кула.

Фридрих Барбароса

Катедралата в Кьолн „Свети Петър и Света Мария“ е може би най-известната готическа катедрала в света. Нейното строителство се осъществява на 2 етапа, като първият е от 1248 г до 1437 г., а вторият от 1880 г. до 1884 г. В днешния си вид е построена на мястото на старата каролингска катедрала на града, която пък се е намирала върху основите на раннохристиянски храм.

През Средновековието Кьолн е един от най-богатите и силни градове в Свещената римска империя, поради това е взето решението за строеж на храм, който да покаже това могъщество. В Кьолнската катедрала днес се съхраняват мощите на тримата влъхви, донесли дарове на бебето Иисус във Витлеемската пещера. Според Евангелието на Матей това са били злато, ливан и смирна. Мощите на мъдреците са открити през IV век от св. Елена, майката на Константин Велики. Тук се озовават чак през XII век по времето на славния император Фридрих Барбароса.

В храма Дева Мария присъства на много места като скулптури. В един от параклисите Мадоната е изобразена по милански модел.

Малкият орган за празничните меси тежи цели 30 тона, а най-тежката от 11-те камбани носи името на св. Петър и е третата по големина в Европа. В чест на тримата влъхви и броят на кулите на Кьолнската катедрала са толкова. По време на Втората световна война със своята височина от 157 м тя е служила за ориентир на съюзническата авиация при бомбардировките на града, благодарение на което остава непокътната.

Клод Моне

Католическата катедрала „Света Богородица“ се намира във френския град Руан. Разположена е в централната част на града, на десния бряг на река Сена. Строителството на готическата сграда започва през 1202 година, но различни допълнения и промени по нея се правят чак до края на XIX век.

Руанската църква е вдъхновила Клод Моне

 Руанската църква е вдъхновила Клод Моне
Телеграф

Шпилът на централната кула е с височина 151 метра, което прави Руанската катедрала най-високата сграда в света между 1876 и 1880 година. Днес тя е на четвърто място. Тя е вдъхновила знаменития художник импресиониста Клод Моне, който й посвещава 36 картини.

Хамбургска църква става мемориал

Църквата „Свети Николай“ в Хамбург със своите 147,3 метра е била най-високата постройка до 1876 г. На 28-ми юли 1943 г. църквата е повредена от бомбардировките на съюзниците. Покривът се срутил, но основната структура до голяма степен останала непокътната, което направило възможно и реставрацията на готическата катедрала. Независимо от това през 1951 г. е решено тя да бъде частично съборена, като се запази кулата.

От Свети Николай в Хамбург днес е запазена само кулата

 От Свети Николай в Хамбург днес е запазена само кулата
Телеграф

Днес в църквата е оформен мемориален паметник на войната. От 1-ви септември 2005 г. асансьор отвежда посетителите на намираща се на височина от 75,3 м., площадка в кулата, откъдето се открива панорамна гледка към Хамбург.

Галактически часовник още тиктака в Страсбург

Изграждана цели 4 века, „Страсбургската Света Богородица“ в крайна сметка е завършена през 1439 г. Със своите 142 метра височина дълго време тя е била най-високата катедрала не само във Франция, каквато е и днес, но и в света. Тя е единственият храм, построен изцяло от камък - розов пясъчник от Вогезите, който й придава специфичния червеникав оттенък. Катедралата е един от образците - шедьоври на готическата архитектура.

Астрономическият часовник на Страсбургската Нотр Дам

 Астрономическият часовник на Страсбургската Нотр Дам
Телеграф

Забележителни са както нейните витражи, така и 18-метровият астрономически часовник, който освен времето отчита и движението на планетите и други астрономически явления.