0

О т безкрайния спор на Рос и Рейчъл за това как са били „в почивка“ до пътуването на Чандлър и Моника от приятелството към брака, емблематичният сериал от 90-те години ни показа различните видове връзки и проблеми, пред които са изправени не само екранните, но и реалните житейски двойки.

Ето няколко практични съвета, за които да благодарите на „Приятели”.

1. Спечелването на спор не трябва да е на всяка цена.

gettyimages

Една от най-важните реплики на „Приятели” е връзката между Рос и Рейчъл, а от третия сезон основният препъникамък за тази двойка е дилемата: възможно ли е да спиш с някого другиго, докато си решил да си вземеш почивка.

Подобно на екранната двойка, феновете на „Приятели“ често не са съгласни какво означава „да си вземеш почивка“ и дали е добре Рос да спи с някого другиго по време на тази „пауза“. Но всъщност няма значение какво точно означава терминът или кой е бил „прав“.

В този позорен спор Рейчъл се справи с болката от предателството на любовника си, а Рос се справи със срама от това, че е наранил жената, която обича. Ако се бяха съсредоточили върху тези чувства и преживявания, а не върху повърхностните подробности за битките си, може би щяха да успеят да спасят връзката си и да избегнат раздяла.

В допълнение към желанието да обсъдят чувствата си и да спрат да се обсебват от това, че са прави, Рос и Рейчъл може би щяха да избегнат болката от късането, ако бяха обсъдили очакванията си за вярност преди време.

Жизненоважно е партньорите постоянно да говорят за своите желания, вярвания и ценности около моногамията, тълкуването на вярност и какво представлява предателство. В допълнение към излагането на очакванията на всеки партньор за вярност, също така е важно да решите предварително какво трябва да направи всеки човек, ако той (или тя) започне да се чувства различно относно споразумението, или ако той или тя го наруши.

Въпреки че тези разговори могат да бъдат трудни, важно е двойките да говорят по тези теми, защото избягването на трудни разговори, както ни показа шоуто, може да доведе до болезнени последици.

2. Преценете дали трябва да сте с по-възрастен или по-млад от вас партньор.

gettyimages

Когато Моника започва да се среща с Ричард, който е с 21 години по-възрастен от нея, тя се сблъсква с много проблеми и усложнения, свързани с разликата във възрастта на двойката. Това можеше да бъде избегнато, ако бяха обсъдили очакванията си от връзката в самото начало и бяха говорили честно за възможните проблеми.

Например струва си да поговорим за това как разликата във възрастта ще повлияе на динамиката на силата на връзката и как виждате бъдещето си заедно (ако изобщо мислите върху това).

В случая на Моника и Ричард те не обсъждаха важни теми, включително дали ще имат деца. Това в крайна сметка доведе до края на връзката им, тъй като Моника искаше да бъде майка, а Ричард се чувстваше така, сякаш вече е приключил с тази глава от живота си.

3. Да се срещаш с някого, с когото си приятел, не е лоша идея.

gettyimages

Може би най-успешната двойка в шоуто са Чандлър и Моника, които първоначално бяха само приятели. След това те станаха романтично привлечени един към друг, което в крайна сметка доведе до силен и щастлив брак.

Силните приятелства помагат на партньорите да се опознаят и разберат по-добре, така че да станете приятели с някого, преди да влезете в романтична връзка, определено може да бъде ключът към здрава и страхотна връзка.

4. Да защитаваш половинката си пред родителите си.

gettyimages

„Приятели“ многократно е изобразявал различни случаи, когато роднини или други членове на семейството се намесват в развитието на една връзка. Родителите на Моника не харесват Чандлър, бащата на Рейчъл и Рос не се харесват през по-голямата част от сериала, а родителите на Майк са шокирани от спонтанността на Фийби.

Но когато става въпрос за разрешаване на такива „семейни“ проблеми, най-добре е да имате открита, честна комуникация както с момичето, така и с най-близките ви хора. Семейното одобрение на романтична връзка често е важен фактор в отношенията ни, дори и да не искаме да го признаем пред себе си. И ако семейството ви не е доволно от избора ви, двойката трябва да се обедини и да защити връзката си.

5. Ултиматумите не помагат в отношенията – по-здравословно е да обсъждате границите.

gettyimages

Пример за двойка от „Приятели”, която не можеше да направи компромис, са Рос и Емили. След като произнася името на Рейчъл вместо Емили на сватбата им, Емили дава ултиматум на Рос: тя казва, че ще дойде в Америка и ще даде шанс на брака им само ако той се съгласи никога повече да не види Рейчъл.

По същество връзката им беше обречена от този момент нататък, защото търсенето в крайна сметка застраши автономията на другия човек. Веднага щом се използват ултиматуми, защитата на хората обикновено влиза в сила.