0

Н аднорменото тегло е глобален проблем не само за хората, но и за някои домашни любимци. Има породи, които, колкото и да се тъпчат, си стоят кльощави. И такива, които бързо нашишкавяват. Ето кои 8 породи наддават най-лесно. Което на свой ред води до редица проблеми.

1. Мопс

Кучетата от тази порода обикновено наддават на тегло поради неуморен апетит. Вторични причини за затлъстяване при мопса могат да бъдат: хормонални нарушения, хроничен стрес и ендокринологични заболявания.

Поради особеностите на структурата на муцуната им те не могат да тичат много, така че единственият начин за контролиране на теглото трябва да бъде строго изграден хранителен режим. На мопсовете не е позволено да ядат закуски. Ако проблемът със затлъстяването не се дължи на преяждане, тогава причината трябва да се търси, като се свържете с ветеринарен лекар.

2. Английски булдог

Безграничният апетит на тези кучета се дължи главно на характеристиките на породата. Също така причината за затлъстяването при булдога може да бъде стрес, кастрация или стерилизация, хормонални нарушения и заседнал начин на живот.
Наднорменото тегло може да предизвика много здравословни проблеми за такива кучета, от диабет до отслабен имунитет. За да избегнат тези проблеми, собствениците на английски булдог трябва преди всичко да се съсредоточат върху менюто на домашния любимец, като изключат от него сладки, нишестени и мазни храни. Освен това с такива домашни любимци трябва редовно да ходите и да играете игри на открито.

3. Дакел

Представителите на тази ловна порода натрупват излишни килограми поради заседнал начин на живот и прехранване. Дакелите трябва да са в постоянно движение, за да се отърват навреме от излишните калории. В противен случай те ще имат проблеми с гръбначния стълб, по-специално с междупрешленните дискове. Дакелите трябва да се хранят стриктно по график, в който няма закуски. Най-добре е да ги научите да ядат само кучешка храна, въпреки че предпочитат да събират огризки от масата на господаря.

4. Басет

Тези късокраки кучета не се чувстват напълно сити и затова постоянно искат да ядат. Често състрадателните стопани ги хранят с остатъци от трапезата си, което е неразумно. Затлъстяването при басета ще доведе до проблеми с опорно-двигателния апарат, което е свързано със специалната структура на неговия скелет. За да се избегне проблемът с наднорменото тегло при тези домашни любимци, собствениците трябва да ги хранят изключително с кучешка храна. Не ги дохранвайте с човешки манджи.

5. Лабрадор Ретривър

Наднорменото тегло при тази порода не винаги се появява поради неконтролиран апетит или липса на движение. Понякога лабрадорите са с наднормено тегло поради нарушения на щитовидната жлеза. В този случай хипотиреоидизмът провокира забавяне на метаболизма на кучето и допринася за увеличаване на мастната тъкан.

Затлъстяването се отразява негативно на активността и здравето на лабрадорите, което води до появата на различни сърдечносъдови заболявания при тях. За да избегнете тези проблеми, трябва да храните кучето само два пъти на ден, както и да правите разходки с него всеки ден в продължение на 1,5-2 часа.

6. Боксер

Основната причина за затлъстяването при тези кучета е генетичното им предразположение. Боксерите постоянно просят храна, което води до нарушаване на диетата им. Поради тази причина възрастните трябва да се хранят два пъти на ден, но за кученца и бременни домашни любимци броят на храненията може да се увеличи до 4-6.
Излишното телесно тегло се отразява негативно на здравето на боксерите, провокирайки подуване на корема, чревна непроходимост и някои сърдечни заболявания. Можете да предотвратите проблема с наднорменото тегло с помощта на редовно обучение и системно наблюдение от ветеринарен лекар.

7. Ротвайлер

Прехранването и преобладаването на мазни и въглехидратни храни в диетата рано или късно водят до затлъстяване при тези кучета. С напредването на възрастта ротвайлерите стават все по-трудни за висока физическа активност, така че те просто не могат да се отърват от излишните килограми сами.

В допълнение тази порода е склонна към хормонални смущения, което се свързва предимно със стерилизация или кастрация на домашни любимци. Ако не коригирате менюто на ротвайлера навреме и не обърнете необходимото внимание на тяхното здраве, тогава можете неволно да съкратите продължителността на живота на кучето.

8. Бийгъл

Въпреки активността на тази порода, бийгълите често са с наднормено тегло. На първо място това се дължи на техния метаболизъм, който е малко забавен от природата.
Такива кучета се нуждаят от чести и дълги разходки, тъй като първоначално са били отглеждани за лов на малки животни. Ако пренебрегнете активните игри и не дадете възможност на бийгълите да губят енергията си, тогава рано или късно те ще започнат да наддават на тегло. Това от своя страна ще провокира редица заболявания, които неизбежно ще отнемат няколко години от живота на кучето.