0

В ероятно на мнозина се е случвало да си купят африканска виолетка, да се порадват за малко на цветовете й, а когато те прецъфтят, никога да не се покажат нови.

И години наред да поливат само едни листа.

Може и вие да сте от хората, които правят класически грешки при отглеждане на това красиво растение. Ако знаете някои тънкости, ще имате теменужки, които цъфтят постоянно.

Една от най-често срещаните грешки е да не пресаждате растението редовно в нов съд. След като теменужката е вече във фаза зрелост, тя има нужда от пресаждане два пъти годишно.

Лесно

Пресаждането не е любима дейност за мнозина градинари. Но при африканската виолетка то става лесно. Това растение, след като е израсло напълно, няма нужда всеки път да бъде местено в по-голям съд. Просто е сложете в нова саксия със същия размер. Когато премахвате част от листата й растението не става по-голямо с времето.

Разбира се, с времето ще започнат да се виждат все по-голяма част от стъблата. При всяко пресаждане поставете стъблата все по-надълбоко в почвата. Така растението ще бъде по-компактно и това ще благоприятства цъфтежа.

Корени

Когато пресаждате африканската теменужка, ще забележите, че кореновата й система е много малка. Затова много рядко корените й се заплитат. Това наистина не е проблем, за който да се тревожите. Но може да се получи друго усложнение. По-малката коренова система означава, че корените могат да бъдат смачкани под тежестта на почвата, особено ако е влажна твърде дълго време. Започнете, корените доставят хранителните вещества, нужни на растението, за да цъфти. Затова не е добре теменужката да бъде в твърде тежка почва.

Същевременно, това растение е много податливо и на кореново гниене. Особено, ако кисне дълго във вода след като е полято. Веднъж като развие кореново гниене, растението трудно може да бъде спасено.

Смеска

Най-добре е вместо универсална почвена смеска да използвате такава, специална за африкански виолетки. Можете и сами да си направите такава – смесете кокосова почва 40%, перлит 40% и вермикулит 10%. Когато поливате за първи път тази почвена смеска, добавете към водата една-две капки течен сапун, защото иначе течността не може да попие.

Наторяването е от изключително голямо значение, когато искате да накарате растенията да цъфтят.

Тор

Обикновено африканските виолетки се отглеждат в малка саксия. Това означава, че и почвата е по-малко и тя по-бързо се изтощава. Затова е нужно да внасяте тор при всяко поливане. Ако не правите това, африканската виолетка едва ли ще цъфне. Веднъж месечно обаче трябва да поливате без да подхранвате, за да прочистите почвата и да не образуват вредни соли. Но, ако пресаждате в нова почва веднъж на всеки шест месеца, това може и да се пропусне.

Изберете тор с по-високо съдържание на калий, отколкото на азот.

Африканските теменужки имат нужда от висока влажност на въздуха, за да се чувстват добре. Ако въздухът в дома ви е сух, сложете саксията върху чинийка, пълна с вода и малки камъчета. Това е важно особено през зимата, когато отоплителните тела изсушават въздуха в стаята.

Сади се в малка саксия

Африканската теменужка има малки компанктни размери. Не е нужно да стои в голяма саксия. Размерът на кореновата система определя колко голям да е съдът. Най-подходяща е саксия с диаметър около 10 сантиметра.

Африканската виолетка дава постоянно нови листа. Ако искате да стимулирате растението да насочи енергията към цъфтеж, част от листата трябва да бъдат премахвани. Като цяло, 12-15 листа на всяко растение са напълно достатъчни да осигуряват фотосинтезата. Всички излишни трябва да се премахнат, като започнете от тези в най-външния кръг.