0

А фриканската виолетка е едно от най-любимите стайни растения. Ако не се грижим правилно за нея, обаче тя няма да ни радва с красивите си свежи цветове. За да правим това, което е необходимо, е добре първо да знаем повече за произхода на това растение.

В природата африканските виолетки са литофити. Това означава, че те се прикрепят към скалите и растат върху тях. Хранителните вещества, от които имат нужда, постоянно се събират при всеки дъжд в пукнатините, където те растат. В природата това е перфектна система за пресаждане. За да знаем кога да пресаждаме виолетката в дома си, трябва да сравним условията в природата с тези вкъщи.

Фонтан

Новите листа растат от центъра на растението като фонтан. За да стимулирате нов растеж, трябва да премахвате най-старите листа. При този процес все повече от „врата“ на растението се появява над почвата. За да избегнете виолетка с дълъг „врат“, трябва да я премествате в нов съд на всеки шест месеца. Златно правило е да извършвате тази процедура, след като „врата“ на растението се покаже на повече от 2,5 сантиметра от почвата. Това обикновено означава два пъти в годината. Може да звучи досадно, но пресаждането отнема само няколко минути. А и растението ще ви се отблагодари с прекрасни цветове.

Африканската виолетка има нужда от изключително лека почва, която се дренира добре, но все пак задържа малко влага. Обича леко киселинна почва. На пазара могат да се намерят много почвени смески, предназначени специално за африканска виолетка. Избирайте такава смеска, която при носене е лека. Ако пликът е тежък, такава почвена смеска не е подходяща. Идеално е, ако тя съдържа 50% перлит.

Торфеният мъх също е подходящ, тъй като се дренира добре и прави смеската леко киселинна.

Рецепта

Можете да си направите подходяща почвена смеска и сами. Необходими са ви следните съставки – перлит, кокосови влакна или торфен мъх, вермикулит в съотношение 5:4:1. Измервайте съставките с чаша. След като ги смесите, добавете супена лъжица градинарска вар, която ще придаде киселинност на смеската. Добавете чаша тор от червеи като бавноосвобождаващ се тор и подобрител на почвената структура. Сложете шепа натрошени в блендер яйчени черупки.

Когато пресаждаме растения, е добре новата саксия да бъде с около 2,5 сантиметра по-голяма в диаметър. Това обаче не се отнася за африканските виолетки. Стандартната африканска виолетка има нужда от съд с диаметър около 10 сантиметра. Можете всеки път да използвате един и същи съд. При всички случаи той трябва да има дупка за оттичане на водата. Африканските виолетки не понасят да стоят в подгизнала почва. Можете да поставите саксията върху чинийка с дребни камъчета. И да поливате, като добавяте вода в чинийката.

Самото пресаждане трябва да става много внимателно, за да не повредите растението.

Изплакване

Извадете виолетката и измийте саксията с течен сапун. Изплакнете добре. Внимателно премахнете излишната почва от корените. Вземете чисти стерилизирани ножици и изрежете половината от корена. Това ще стимулира нов растеж.

Внимателно откъснете старите листа по външния край на растението. Оставете 12-15 листа в короната. С чист нож премахнете останалите части от премахнатите листа. Сложете на дъното на саксията приготвената почвена смеска и я притеснете с пръсти. Пъхнете растението в саксията, така че короната да се подава над почвата. Наклонете го внимателно настрани и добавете още почвена смеска. Наклонете и от другата страна и пак добавете почва. Завъртете саксията и повторете от другите две страни. Внимателно притиснете почвената смеска с пръсти. Почвата трябва да стига до ниво 1-1,5 сантиметра от ръба на саксията. Накрая полейте.

Сложете две капки сапун във водата

Почвените смески за африкански виолетки трудно попиват водата. Затова е добре във водата да добавите две-три капки течен сапун за съдове, като го разтворите добре. Това ще позволи на водата да попие добре в почвата. След няколко поливки проблемът с попиването ще отшуми. Добре е да изчакате почвата добре да изсъхне след първата поливка.