0

Г олямо разочарование месеци наред да трепериш над доматите, а една сутрин да установиш, че те са се напукали.

Това може да се случи буквално за една нощ, точно когато са готови за прибиране. Дори най-добрите градинари могат да загубят няколко плода заради неочаквано напукване.

Напукването на доматите е много типично за горещите сухи летни дни. Всъщност липсата на вода е проблемът, не толкова горещините.

Напояване

Доматите имат нужда от редовно напояване, за да отгледаме големи и сочни плодове. Когато има периоди на суша, последвани от силни дъждове, доматите се цепят, защото плодът получава вода по-бързо, отколкото кожицата може да расте, за да я поеме. Ако такива периоди – суша, последвана от проливни дъждове, се случват през цялото лято, очаквайте този проблем да се появи масово. Напукването на доматите се случва не само със зрелите плодове. Този проблем може да засегне и зелените.

Дефицитът на калций и калий също може да доведе до напукване. Но ако редовно подхранвате почвата с компост, явно не това е бил проблемът.

Видове

Начинът, по който е напукан доматът, може да ни покаже каква е причината за самото напукване. Това може да ни помогне да избегнем тази неприятност в бъдеще.

Радиалните пукнатини, които излизат от един център, причиняват вертикално напукване на плода. Този вид напукване се среща най-често след силен дъжд при домати, които са почти узрели.

Концентричните напуквания са най-характерни за върха на доматите, там, където те са захванати за стъблото. Те образуват окръжност в горния край на домата. Този вид напукване се образува по-бавно, а причината е непостоянен растеж и дефицит на хранителни вещества. Често тези напуквания сами зарастват, оставяйки само белег. Но те отново са свързани с нерегулярно поливане, докато се образува плодът. Дори концентричното напукване да е зараснало, такъв домат е по-податлив на напукване след силен дъжд малко преди да узрее напълно.

Синдром

Често напукването на доматите се бърка със синдрома котешко лице. Синдромът се проявява, когато температурите са ниски при опрашването. Този проблем е по-често срещан при домашните сортове и няма нищо общо с поливането.

Какво да направим, за да предотвратим напукването?

Основната причина за напукването не е това, че доматите получават твърде много вода. Причината е, че не са поливани редовно. Кожицата не може да се справи с бързото набъбване на плода, вследствие на неочакван прилив на вода след дълъг период на засушаване.

Доматите се чувстват най-добре при редовно напояване в дълбочина. Така плодовете ще станат по-големи, по-здрави и няма да са податливи на напукване.

Мулч

За да не се появи проблемът, е добре да сложим мулч. Водата бързо се изпарява от почвата, която не е защитена с мулч. Мулчът ще задържа влагата и растението ще има постоянен достъп до вода, когато му е необходимо. Решава се и проблемът с плевелите.

Най-податливи на напукване са доматите малко преди узряване. Затова можете да откъснете тези, които са почти готови и да ги оставите да доузреят на топло място. За узряването си доматите нямат нужда от слънце, а от топлина. Най-подходящата температура е между 18 и 24 градуса. Откъснете доматите и ги поставете в кашон на терасата, за да узреят, или направо на кухненския плот.

Следете метеорологичната прогноза. Ако се очакват проливни дъждове, оберете доматите от градината и ги оставете да доузреят на закрито.