0

Б ългарските ландшафтни архитекти са едни от най-ценените в света заради уникалните си знания по биология на видовете, както и за усета си и познанията по живопис и красота. Те са търсени не само в Европа, но и в САЩ, Нова Зеландия и др. Това сподели пред „Телеграф“ зам.-ректорът на Лесотехническия университет проф. Елена Драгозова. Това стана в деня, преди да стартира Седмицата на гората. Всяка година в навечерието на 1 април горската гилдия поднася цветя пред паметника на загиналите лесовъди, жертвали живота си, защитавайки гората, който се намира в двора на Лесотехническия университет /ЛТУ/ в София.

Изложба

Тази година обаче за първи път в програмата на традиционните горски празници е включена и живописна изложба, която е експонирана във фоайето на университета. Още преди да бъде открита тя предизвика огромен интерес, а се оказа, че много от творбите вече са ангажирани. Нейните автори са настоящи и бивши преподаватели предимно от Факултета по екология и ландшафтна архитектура на ЛТУ, сподели Елена Драгозова. Там и студенти, и преподаватели са с афинитет към изкуствата, но имат изпити и по живопис, както и специалности, свързани с декоративно-монументалните и изящни изкуства. Творбите са свързани с красотата на гората, природата, изпълнени с масло и акварел. На друг етаж има и фотографска изложба, посветена на гората. Оказва се, че много често възпитаниците на този факултет излагат свои творби в Съюза на архитектите в София, но за първа година участват в Седмицата на гората.

Фокус

Искаме да привлечем вниманието на обществеността към различни сфери на лесовъдската наука, става ясно от думите на Елена Драгозова. Тя добави, че в практиката й на преподавател е установила, че студентите по ландшафтна архитектура на Лесотехническия университет жънат професионални успехи във всички части на света. Така е, защото те притежават освен знанията за живопис и архитектура и специфични, които са свързани с биологията на растенията, отглеждането им, съвместимостта им, цъфтеж и пр.

Морето

Тя разказа, че един ландшафтен архитект трябва да е наясно къде и какви растения може да използва за озеленяването. Например в детски градини и площадки е крайно неприемливо да се засаждат декоративни храсти с отровни плодове, колкото и да са красиви. За да оформиш един парк така, че да е красив и да носи удоволствие на сетивата през цялата година, трябва да изходиш от района, климата и пр. Край морето се използват едни видове, в планински град други.

Манастири

Въпреки че българското паркостроителство няма толкова дълга история като английското например, ние също си имаме своите традиции, които тръгват предимно от озеленяването на манастирите. След освобождението много чужди ландшафтни архитекти са идвали в България, а много наши студенти още тогава са завършили в Европа.

Българите подхождат творчески и артистично

Като продукт на ландшафтната архитектура Елена Драгозова посочва пространството на НДК, много паркове край морето, затворени морски комплекси и пр. При нас не може да се каже, че имаме характерен почерк, както е при английското паркостроителство, а по-скоро българските озеленители подхождат творчески в комбинацията на растенията, като се съобразяват основно с природните и с климатичните дадености на мястото.