0

П рез повечето дни от следващия седемдневен период (11.10. - 17.10.2024 г.) агрометеорологичните условия ще се определят от температури, близки до климатичните норми за второто десетдневие на октомври, според Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ. В началото на периода в централните и източни райони на страната се очакват валежи със стопанско значение и повишение на влагозапасите в горните почвени слоеве. В част от тези райони и на места в Северозападна България валежите през първото десетдневие на октомври надвишиха 20-30l/m² (Бъзовец - 23l/m², Новачене - 36l/m², Силистра - 21l/m², Добрич - 46l/m², Варна - 42l/m²), което доведе до подобрение на условията за провеждане на предсеитбените обработки и сеитбата на есенниците.

Фази

Тези валежи осигуриха необходимата влага за протичане на началните фази от вегетацията на засетите посеви с пшеница и зимна рапица.

В Горнотракийската низина (Пловдив, Пазарджик) и в крайните южни райони засушаването и през следващия период ще възпрепятства провеждането на сезонните почвообработки и есенните сеитби. В средата на октомври в Южна България започва агротехническият срок за сеитбата на ечемика и пшеницата.

Поникване

През периода при засетите в началото на октомври посеви с пшеница на отделни места в Дунавската равнина (агростанция Новачене) ще се наблюдава фаза поникване. При рапицата в североизточните райони (Силистра) ще протича листообразуване. В началните фази от вегетацията на рапицата е необходимо посевите да се обследват за вредители - рапична стъблена бълха, рапичната листна оса и при численост над прага на икономическа вредност да се извърши своевременно третиране.

Късни

Условията през периода ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от късните окопни култури, за прибиране на есенните сортове овошки и късните червени винени сортове грозде Широка мелнишка, Мавруд.