0

Д ойде часът на лятната малина, един от най-ароматните и красиви, но и нетрайни плодове. Когато си купим по-голямо количество, просто сме принудени бързо да ги консумираме, защото те са толкова нетрайни, че само след един или два дни можем да се окажем с купа, пълна с мухлясали и развалящи се плодове.

Един от начините да съхраним нежните розови плодчета е, като ги поставим в кутии или пликчета във фризер. Използваме познатия вече начин, за който „Телеграф“ писа в предишни броеве. А именно - първо внимателно избираме само здравите плодове. След това внимателно измиваме малините. Подсушаваме ги върху домакинска хартия. След това пак върху хартия ги редим на разстояние две малини една от друга в тава. Между редовете застиламе с хартия.

Слагаме във фризера да се замразят. След това вадим замразените плодчета и ги поставяме в плик или кутия. По този начин те няма да се слепват. Използваме по усмотрение. С кисело мляко, за шейк и т.н. Между тях можем да поставим листенца джоджен или мента за аромат.

Ето как да осигурим по-дълъг живот на пресните малини, като ги обработим за няколко секунди с бял оцет, ябълков или бланширане. Изчистваме лошите малини възможно най-бързо след закупуването им. Смесете една четвърт чаша бял оцет с три четвърти чаша вода, когато става дума за една порция. Използвайте това съотношение за различни количества.

Внимателно поставете малините в оцетения разтвор само за няколко секунди. Това ще убие всички бактерии и ще удължи срока им на годност за няколко дни, препоръчват от bg.flatirontruck.com.

Ако използвате гореща вода, оставете малините във водата 30 секунди, преди да ги извадите. Тоест да се бланшират. Изсушете леко малините с хартиени кърпи и ги съхранявайте в контейнер, който позволява циркулация, като поставите хартиени кърпи отдолу. Тези кърпи ще абсорбират излишната влага от малините.

Поставете контейнера в хладилника, но не и в зеленчуковия раздел, който е твърде студен за малините. Това ще удължи живота на вашите малини с няколко дни, което е много повече от посочените 2-3 дни срок на годност на пресните розови плодове. Така ще имате повече време за приготвяне на напитки с вкус на малина.

Сладко от нежния плод с боров мед

Много лесна рецепта да си съхраним малинките за зимата на конфитюр, вместо да ги варим, е ,като използваме готов боров мед. Почистваме и измиваме малините. Приготвяме си няколко бурканчета с винтова капачка. Измиваме и изсушаваме. Редим малините догоре. Между тях по желание можем да сложим ароматни треви. Например листенца джоджен, мента, индрише. След това заливаме догоре с боровия мед. Затваряме и съхраняваме в хладилник или хладен килер.

Вместо боров мед може да се използва натурален мед, което ще оскъпи значително ястието, но за сметка на това малината ще е сигурно консервирана.

Другият вариант е да ги съхраним със захар. Ред малини, ред захар до гърлото на буркана. Затваряме и съхраняваме в хладилник.

Правим конфитюр с добре узрели плодове

Много хора обичат сладко от малини, но то изисква твърде много време, предварително малините трябва да се обработят със син камък или вар, за да не се разпаднат. Освен това количествата захар за направата са огромни. За сметка на това можем да си направим конфитюр от малини, но трябва да са много добре узрели. Почистваме лошите и мухлясалите.

Поставяме в съда, в който ще варим. Засипваме със захар, така че да ги покрие. Оставяме да престои и да си пусне водата. Когато това стане след няколко часа, сипваме малко водичка и разбъркваме и варим. Когато сместа с лъжица, прокарана през нея, се разделя, конфитюрът е готов. Слагаме една лъжица лимонтозу или 1 лъжица оцет. Разбъркваме. Още горещ го насипваме в буркани. Оставяме да хване коричка. Слагаме изрязана домакинска хартия и затваряме.