0

Ч ерешовите дръвчета в градините в Кюстендилско дават в пъти по-ниски добиви, оплакаха се стопани от село Таваличево. От градината обикновено реколтата ми е над 2000 килограма, а тази година ще е най-много 300 килограма, споделя Георги. Той заедно с жена си Марги имат големи масиви с черешови дръвчета и дълги години са се занимавали с тях. От тази година са прехвърлили бизнеса на децата си, но не остават без работа. Градината им е няколко декара и имат всякакви овошки, но и отглеждат много зеленчуци. Отказали са се от черешите, защото вече нямат нерви да се занимават. Трудно се намират берачи, а много често цената на плода, която плащат предприемачите, трябва да я дадем на берачите, казва Марги. В градината им има черешови дръвчета, които на пръв поглед изглеждат обсипани с череши, но реално са в пъти по-малко. На вид са тъмночервени, но не притежават тази сладост както предишни години, казва Георги. Причината е, че тази пролет беше студена и дъждовна и плодовете не са толкова сладки. Ние се занимаваме с това от както се помним и знаем вкуса на хубавата череша, допълва го Марги.

Дръжки

За пазара черешите трябва да са с дръжките, защото така издържат повече. Ако береш само плодовете, се скапват бързо. Узрелите плодове трябва да се берат лесно, но в момента дръжките са зелени, което означава, че не са добре узрели. Според Георги те трябва да са пожълтели. Черешите за преработка може да са без дръжки и да не са разделени по цвят и размер, но цената им е доста по-ниска от тези, които отиват за пазара.

Гниене

Кафяво гниене е другият проблем на градинарите в Таваличево. За да се предотврати, дръвчетата трябва да се обработват с препарати. В една от къщите, чиито стопани пребивават само през летните месеци, плодовете са буквално като изгорели на самите дръвчета. Стоят като грозд с дръжките, но самите плодове буквално са спихнали и изсъхнали. На някои от дръвчетата пък има череши, които видимо все още не са узрели, но всяка втора има гостенин червей. В подобно състояние са и овошките със сини сливи. Нападнати са от вредители, заради които плодовете гният буквално още докато са зелени.

Най-големият масив е в Таваличево

Таваличево е село в Западна България. Намира се в община Кюстендил, област Кюстендил.

То е разположено в североизточния край на Кюстендилската котловина, в южното подножие на Конявска планина. Непосредствено над него се извисява връх Куклата, който се намира недалеч и югоизточно от първенеца на планината – връх Виден - Бандерата, Ачул (1487 м).

Селското землище е едно от най-обширните в района, с над 10 000 дка ниви, ливади и пасбища и около 17 000 дка гори. Тук се простира и най-големият черешов масив в Кюстендилско от над 3000 дка. В южния край на селото се намира язовир „Таваличево“. Произходът на името на селището все още не е изяснен с точност. През различните епохи селото се е наричало Таузерияна, Таврезиум, Тавала, Тавалич и Таваличево. Някои изследователи намират връзка с думата "тавалик" - воденичен камък.

Районът на с. Таваличево има хилядолетна и изключително богата история. Селското землище е едно от най-богатите на археологически паметници в Кюстендилския край. Множеството старини свидетелстват, че животът тук е започнал още от праисторическо време, продължил е през последвалите епохи и се е съхранил до днес. Благодарение на географското си разположение – на Далматинския път (свързвал Константинопол с Адриатическо море), както и на пътя между два значителни градски центъра – Пауталия и Сердика, в тези земи са съществували селища от твърде стари времена.

Овощари си продават градините

5 лева върви кило череши от Кюстендил в платформите за безплатни обяви. Продават се в касетки по 5 килограма и има възможност за доставка до дома. Условието е черешите да пристигнат на адрес е да поръчате минимум 5 килограма, колкото побира касетка.

Продават се и цели градини с череши. В пловдивско село цената на 7 декара овощна градина е 32 000 евро. Градината е на около 200 метра от селото. Черешите са сорт - Бинг, Бигаро Бюрла. Има и метален контейнер фургон, закупен 2021 г. До градината има и напоителен канал. В близост има и електрически стълбове.

Салати за яйца от кокошките

Семейството отглежда и много зеленчуци – домати, краставици, брюкселско зеле, лук, пипер, картофи и много други. Тази година имахме добра реколта от салати и заради високите добиви си купихме кокошки, за да не хвърляме марулите, смее се Георги. Сега започнаха да дават и яйца, като дневно събираме по 3-4 бройки от 5-6 кокошки. Като свикнат, ще носят и повече, убедени са стопаните.