0

Н имазал е един от вълшебните препарати, който не само помага на растенията да бъдат здрави, но има и репелентни действия срещу оси и цикади. Те могат да съсипят целогодишния ни труд в зеленчуковата и овощна градина. За това разказа пред „Телеграф“ агрономът Здравка Смиленова по повод оплаквания на стопани, че листата на лозята им са опадали внезапно още през юли и че реколтата от грозде е унищожена на 100% от оси през септември. Малцина от читателите знаят, че тя е собственик на първия биохотел в България Моравско село, който си има собствена биозеленчукова градина, както и двор с животни и така фермата е затворила изцяло цикъла си. Най-любопитното е, че освен фермата, от която любителите на чисти храни могат да намерят свежи зеленчуци в търговската мрежа, тя е собственик и на популярната компания Амитица за биопрепарати, която създава заради градините.

Рояци

Цикадите са особено опасни, въпреки че в България мнозина все още ги подценяват, каза Смиленова. Причината е, че те пренасят вируси, които буквално могат да унищожат едно лозе. Агрономът даде пример с Италия и Франция, където държавата следи земеделските стопани да третират лозята си срещу цикади, за да не заразяват съседите си. А на тези, които не го правят, затварят избите им, обясни тя. Според нея Италия много е пострадала от цикадите, а те най-вероятно се пренасят от засиления туристически поток от и към Ботуша.

Спасение

Проблемът с осите и цикадите обаче може да засегне не само лозята, но и всички трайни насаждения. Също така плодовете и зеленчуците. Какво може да се направи? Спасението е в цялостен подход към тези проблеми. Да се погрижим за здрава почва, също така и за имунната система на растенията, защото така те най-лесно ще се преборят с неприятелите. Според нея един от най-добрите продукти на Амитица, който е почти универсален, е Нимазал. Много е важно обаче да се третира не с химически, а с биологични препарати, защото от химията имунната система на растенията отслабва.

Жизнени в сушата

При правилно приложение на биопродуктите вярвам, че растенията ще се справят не само с жегите, но и с неприятелите и сушата, каза тя. Когато се следва логиката да се разглеждат растенията като цяло, да е здрава почвата и се вземат превантивни мерки, дори и в ситуацията на климатичните промени можем да постигнем отлични резултати.

Тя даде пример с Господин Телкиев, зърнопроизводител от Пловдивско, който следва именно такъв подход, здрава и жива почва, здрави растения. Фермерът е изпратил снимка, на която се вижда колко жизнени са царевиците му на фона на страшната суша, която буквално е разцепила почвата.

Изпиват

Осите с всяка година стават все по-агресивни и подходът към тях трябва да е комплексен според Смиленова.

Гроздето първо трябва да е добре отгледано, за да няма напукване и рани по него. А напукването идва от брашнестата мана, а ако има гроздов молец, тогава пък по зрънцата има дупчица и ранички. Тогава осите постепенно почват да ги атакуват. Но най-важното е гроздето да бъде опазено здраво, да няма ранички, защото от малка дупчица от гроздовия молец, започва гниенето и вредителите атакуват.

Дрозофила сузуки

Смиленова обясни, че Нимазалът се използва по схема и при третиране има няколко функции, като последното поколение

е срещу гроздови молци, дрозуфила сузуки, както по гроздето, така и по малини, ягоди и други трайни насаждения. Когато пък започнат да зреят, може да се третира с него срещу осите, защото има и репелентно действие. Биопрепаратът действа и срещу брашнеста мана, но това му свойство не е регистрирано, подчерта агрономът.

За по-дълга свежест

Здравка Смиленова разказа, че препаратите на Амитица могат да се ползват както от големи земеделски стопанства, така и от малки производители, включително от хоби фермери. Притежават препарати срещу колорадски бръмбар, въшки и всякакви болести. А с Нимазал и Натуралис растенията имат пълна защита, с гордост изтъкна тя.

Аматица имат продукти, които могат да удължат свежестта на плодовете и зеленчуците, когато реколтата не може да се пласира веднага или да се преработи бързо, допълни тя. Те са направени от извлеци на растения, билки, с натурален произход и са регистрирани в БАБХ.

Тя подчерта, че първо трябва да се погрижим за почвата, ако искаме да имаме здрави растения. Вместо скъпите торове, можем да използваме бактерии и гъби, които фиксират азота.

Няма неприятел или болест, за която да няма решение.