0

З асадете фасул, за да фиксира азот в почвата.

Много градинари следват тази препоръка. Но в един момент установяват, че разлика на практика няма. Мит ли е това, че фасулът фиксира азот? Истината не е толкова проста, пише „Рурълспраут“.

Азотът е изключително важен за растенията. Той е ключов компонент за белтъците и хлорофила. Но митичната способност на фасула да фиксира азот в почвата е истина само наполовина. Не може просто да засадите фасул и да очаквате, че той ще осигури на другите растения азот. Има някои ключови момента, за да стане това. Първо трябва да разберете как фасулът фиксира азот и защо. И второ – трябва да знаете кое е подходящото време за засаждане и прибиране на фасула, за да извлечете ползи.

Около 80% от атмосферата на Земята е азот. Но дори фасулът сам не може да го набави от въздуха.

Връзка

Бобовите култури изграждат симбиотична връзка със специална бактерии в почвата, познати като Rhizobium. Точно тези бактерии всъщност извличат азот от въздуха. Те проникват в малки възелчета по корените на бобовите растения. Те могат да извличат азотен газ от въздуха в почвата и да го превръщат в амоняк (NH3), който след това се трансформира в амоний (NH4). Това е именно амония, който растенията могат да абсорбират и използват за растеж и развитие.

Растенията не могат да абсорбират азота под формата на газ. Тези бактерии обаче превръщат азота във форма, която растенията могат да усвояват. Накрая азотът се връща във въздуха при процес, с който завършва азотният цикъл.

Формата, в която бактериите превръщат азота, е същата като тази в азотните торове. Затова, за да сте сигурни, че фасулът спомага за фиксиране на азот в почвата, трябва този процес да протече в точния ред.

Въглехидрати

В градината това е лесно постижимо. В симбиотичната връзка с бактериите фасулът им доставя въглехидрати. По време на фотосинтезата растенията произвеждат захари, които се освобождават към корените, където живеят бактериите. Може да се каже, че фасулът „тъпче“ бактериите със „сладки“, за да получи в замяна азот. Тези захари служат като източник на енергия за бактериите, позволявайки им да превърнат азота в атмосферата във форма, която растенията могат да усвоят. Това са взаимоизгодни отношения.

Друга малко позната тайна е, че не всички сортове фасул са толкова добри във фиксирането на азот. При някои видове количеството е пет пъти по-голямо в сравнение с други.

Видове

Бактериите от рода Rhizobium също са най-различни. Ако искате да използвате фасула за осигуряване на азот в почвата и така да спестите пари, не само че трябва да изберете подходящ сорт, но и да сте сигурни, че почвата е населена с точния вид бактерии. Rhizobium leguminosarum създава симбиотична връзка с голям спектър бобови, включително фасул и грах. Rhizobium japonicum си партнира със соята, а Rhizobium trifolii с детелината и люцерната. Rhizobium phaseolii изгражда симбиоза с повечето видове фасул, които отглеждаме в градината.

Бактериите Rhizobium могат да се прикрепят на всякакви семена от бобови растения или може вече да присъстват в градинската почва. Въпреки това, за да осигурите азотфиксиране от бобовите култури за подобряване на плодородието, ще трябва да инокулирате семената с правилните щамове азотфиксиращи бактерии. Добрата новина е, че повечето сортове грах и фасул на пазара са населени с тези бактерии и не трябва да се притеснявате.

И така - имате фасул, имате бактерия. Оттук нататък е важно да знаете как фасулът и бактериите могат да помогнат на останалите растения в градината.

Помощ

Азотът, осигурен от бактериите, помага на самия фасул да изгради листната маса, стъблата, корените, цветовете и накрая плодовете. И тук идва важният момент – трябва да „убиете“ фасула, за да бъде освободен азотът в почвата. Но спокойно – можете да съберете бобената реколта и да остане още азот за другите растения. Азотът остава в кореновите възелчета на фасула дори след прибиране на реколтата. Когато тези възелчета се разлагат, те изпускат азот в почвата, който може да се усвои от другите растения. Ключът е, че не можете да оставите бобовите растения да се развиват и да очаквате, че те ще обогатяват почвата с азот за другите култури. След края на жизнения си цикъл фасулът осигурява биомаса във формата на листа, стъбла и корени. Трябва те да се внесат в почвата чрез естествено разлагане. Тази органична материя освобождава азот в почвата и подкрепя активността на микроорганизмите. Това е тайната за използването на фасула за фиксиране на азот. В този смисъл можете да го използвате като покривна култура. За да обогатите почвата с максимално количество азот, трябва да унищожите фасула в момента, когато започва да цъфти. Това е моментът, когато растението е напълно развито, но точно преди да започне да се размножава.

Прави се по следния начин. Оставете корените да освобождават азот в почвата при разлагането си. Зелената маса пък трябва да бъде разхвърляна върху почвата, за да се разгради и да осигури органична материя. Тя освен това действа като мулч, помагайки срещу засушаването на почвата.