0

З а градинарите месец януари е като седмицата между Коледа и Нова година – няма почти нищо за вършене.

Но, след като дойде февруари, задачите започват. Засяват се разсади, идва и времето за зимни резитби.

Най-подходящото време за зимна резитба е краят на януари и през целия февруари.

Резитбата е хубаво да се прави в сухо време. Излагането на тъканите на растението на влага е рецепта за провал. Така че преди да хванете ножиците, се уверете, че прогнозата за времето е подходяща.

Причини

Има поне три причини в полза на това да направите зимна резитба. Ако го направите точно по това време на годината, ще получите по-добра реколта от плододаващите храсти, а розите ще се окичат богато с цвят.

Като цяло зимната резитба се прави поради три основни причини:

За по-добра продуктивност и здравина, особено за растенията, които дават годни за консумация плодове;

За оформяне на растението. Това се отнася за декоративните лози и храсти, които са прораснали твърде много или изглеждат несиметрични;

За да се предотврати обрастването. Това особено много важи за някои пълзящи и катерливи растения, които могат да завземат всичко, застанало на пътя им.

Ето кои растения имат нужда от подкастряне през зимата.

Малини, които плододават през есента.

Зимата е най-подходящото време за подкастряне на малините, които дават плодове през късното лято и ранна есен. Ключово условие е да направите резитба на храстите тогава, когато всички листа окапят, но преди да се появят нови издънки.

Нови

Тези малини цъфтят и плододават на нови издънки. Така че премахването на старите стъбла почти до основата няма да се отрази негативно на реколтата. Новите издънки ще се появят от земята през пролетта.

Плододаващите през лятото малини се подкастрят много по-лесно, отколкото посестримите им, които дават плод през лятото. Отрязаните пръчки може да използвате, като махнете шиповете, за подпора на други растения като пипера.

Клематис, който цъфти през късното лято.

Друго растение, на което зимната резитба се отразява добре, е клематисът. Клематисът е разделен в три групи според това кога цъфти и има нужда от резитба. За да определите към коя група спада вашето растение, трябва да си припомните кога то цъфти. Ако това се случва през късното лято, значи спада към трета група. Това означава, че клематисът цъфти на нови издънки. И резитбата през зимата ще стимулира той да расте по-мощен и да дава едри цветове.

Ниво

Клематисът от тази група се подрязва на ниво около 25 сантиметра от основата. Така се стимулира мощният растеж и се предотвратява опасността растението да се издължи.

Но, ако клематисът цъфти през първата половина на годината – юни или по-рано, това означава, че цветовете се появяват на старите стъбла. Зимата не е времето за резитба на тези растения, защото ще унищожите новите пъпки. Така че в случая важат думите – ако цъфти преди юни, не режете.

Рози и розови храсти.

Когато става въпрос за рози, трябва да сте по-прецизни по отношение времето за резитба.

В някои региони подрязват розите през февруари, но там, където има опасност от слани през април, по-добре е да изчакате.

Причината за това е, че имат склонност скоро след резитбата да пускат нови издънки. Сериозните слани през пролетта може да им повлияят негативно.

Стимул

Ако отрежете една трета от растението, ще насърчите новия растеж и обилния цъфтеж. Ако пропуснете резитба една пролет, розата ще цъфти отново, но цветовете ще бъдат по-малко и по-дребни по размер.

Освен че можете отнемете една трета с резитбата, можете също така да премахнете клонките, които са мъртви, болни или се кръстосват.

Спазвайте правилото да режете точно над пъпка, която сочи навън. Винаги режете под наклон, за да не се застоява вода върху откритата рана. Ако са останали листа от миналата година, сега е моментът да ги премахнете. Премахнете и старите окапали листа около растението, тъй като те могат да причинят зарази.

Лози

За повечето изброени досега растения няма голямо значение кога точно през зимата ще направите резитбата. Но, когато стане дума за лози, точното време е много важно. Ако чакате твърде дълго, местата, където са направени разрезите, ще отделят много сок. Това може да отслаби цялото растение.

Лозите формират плодове на нови издънки. Ако сте виждали занемарени лозя, ще видите колко малки са гроздовете. Затова е хубаво да се направи по-силна резитба. Растението ще даде по-малко плод, но с по-високо качество. Трябва да се отреже по-голямата част от миналогодишния растеж, след като листата окапят и растението влезе в зимен покой.

Методи

Има различни методи за резитба. Един от най-популярните е методът Гюйо, който се прави в комерсиалното лозарство. Понеже е лесен за разбиране, често се прилага и в хоби градинарството.

С този метод премахвате всичко, освен две или три плодни пръчки на корен. Ако мястото ви е малко, можете да оставите и само една плодна пръчка.

Тези плодни пръчки ще дадат плод, но също така ще играят ролята на рамка за лозата. Пръчките трябва да произхождат от основата на лозата. Ще трябва да ги огънете и завържете по протежение на подпорната конструкция под ъгъл от деветдесет градуса.

Когато избирате тези плодни пръчки, трябва да видите какво е разстоянието между междувъзлията. Следвайте правилото, че идеалното разстояние е да има три или пет междувъзлия на всеки 30 см. В идеалния случай търсете четири междувъзлия, но това не винаги е възможно.