0

К огато попът хвърли кръста в реката, вие хвърлете семената в съдовете за разсад, гласят народните съвети.

С други думи - от Йордановден насетне можете да започнете с подготовката на разсада.

Има и друг начин на изчисление на точно момент за това кога да сеем. Обикновено това е до два месеца преди датата на последните възможни слани.

Според градинари семената на доматите се залагат около 5 февруари. След 120 дни ще късате червени плодове. Някои започват още в средата на януари. А към средата на март може да посадите разсадите в оранжерията.

Оранжерии

За оранжерията се сее сега, а за навън през март, казват още градинарите. Всеки обаче си има свои възгледи съобразно климата на мястото, където живее.

Хората, които нямат опит, обаче трябва да се придържат към съветите, които са описани на опаковката на семената.

Смята се, че доматите са сред растенията, чийто разсад много лесно се отглежда на закрито. Така че, ако нямате опит, спокойно започнете с този вид растение.

Целта на засяването на семената е да имате разсад, когато времето е подходящо, той да бъде разсаден на открито или в оранжерията. Някои растения като фасула и тиквата са подходящи за директно засяване, без да се прави разсад.

Съдове

Можете да засеете семената във всякакъв вид съдове, които са с дълбочина поне 5-8 сантиметра и имат дупки за дренаж на дъното.

Много градинари използват стари измити добре кофички от кисело мляко. Други не жалят пари, за да си купят тарелки за разсад или компостиращи се съдове, които могат директно да се засадят в почвата, където се разграждат.

Много важно е да изберете почвена смеска, специално създадена за отглеждане на разсад. Не използвайте почва от градината си или стара почва от стайните растения. Засейте семената в свежа стерилна смеска, която ще осигури растежа на здрави растения без заболявания.

Преди да напълните съдовете, намокрете добре почвата. Тя трябва да стане важна, но не подгизнала. Напълнете контейнерите и притиснете почвата, така че да премахнете въздушните джобове.

Вещества

Запомнете, че повечето почвени смески съдържат оскъдно количество хранителни вещества. Затова, когато семената покълнат, подхранете и продължавайте да торите, докато преместите разсада в градината.

Прочетете етикета на пакетчето със семена, за да видите на каква дълбочина те трябва да се засеят. Някои по-дребни могат да се разпръснат директно върху повърхността на почвата. По-големите трябва да бъдат заровени. Презастраховайте се и засейте две семена в една кофичка. Ако и двете покълнат, пикирайте и оставете само едно растение.

Навлажнете току-що засетите семена с вода, но много внимателно, за да не ги разкриете. За целта най-добре е да използвате спрей.

Ускоряване

За да ускорите покълването, покрийте с прозрачно фолио съдовете. Това също така ще запази влагата на почвата. Когато зеленото се покаже, махнете фолиото.

С растежа на разсада поддържайте почвата влажна, но не подгизнала. Използвайте спрей или малка лейка. Включете вентилатор, за да осигурите добра циркулация на въздуха. Не забравяйте да подхранвате регулярно.

Разсадът обича много светлина. Осигурете му я, като го поставите на южен прозорец. Регулярно премествайте съдовете, за да не се издължи разсадът към светлината. Винаги е добре да осигурите допълнително осветление със специални лампи. Можете да ги нагласите с таймер, същото можете да направите и с вентилатора. Така осветлението и вентилаторът ще се включват по едно и също време. Нагласете таймера така, че лампите да са включени по 15 часа на ден. Имайте предвид, че разсадът също така има нужда от тъмнина, така че и нея я осигурете.

Не е добра идея да преместите разсада директно в градината. Трябва да го закалявате в продължение на една седмица, за да може да се аклиматизира. Така че седмица преди да го разсадите в градината, изнесете разсада на защитено място навън. Това място трябва да е на шарена сянка и на завет.