0

С ледващия път, когато правите кекс, запазете яйчените черупки.

Използването им в градината е чудесна идея. Те са прекрасен източник на калций – във всеки грам се съдържат грубо 380 мг калциев карбонат. Но освен калция, яйчените черупки съдържат още много вещества, които са полезни за растенията. В тях има фосфор, магнезий, натрий, калий и следи от няколко минерала. Но трябва да имаме предвид, че количеството минерали е много малко. Затова, ако си мислите, че стритите на прах яйчени черупки са някаква панацея за градината или могат да заменят торенето, ще бъдете разочаровани.

Но ако си създадете навик да пазите черупките за градината, тези усилия ще ви се отблагодарят с много по-плодородна почва в дългосрочен план. Когато става въпрос за употребата на органични вещества, винаги говорим за бъдеще време. Те бавно ще заменят изгубените хранителни вещества в почвата, а това е ключ към здрава реколта.

Не всичко, което може да се прочете в интернет, за ползата от яйчените черупки, обаче отговаря на истината. Ето няколко мита, които можем да разбием.

Охлюви

Първият мит е за черупките като средство в борбата с неприятелите. Често можем да прочетем съвета, че ако разпръснем натрошени черупки около растенията, това ще спре охлювите и плужеците. Те могат да пропълзят върху тях или да си намерят друга пътека към вкусните растения в градината ви.

Вторият мит е, че яйчените черупки балансират киселинната почва. В противовес с разпространеното вярване яйчените черупки не могат да оправят киселинността на почвата. Да, те са съставени основно от калциев карбонат, който е алкален. Но тяхното въздействие върху рH на почвата е пренебрижимо малко.

Причината за това е, че яйчените черупки се разграждат много бавно в почвата. Калциевият карбонат се освобождава за много дълго време, така че не може да повлияе значително върху киселинността на почвата.

Ако искате значително да коригирате pH на почвата, по-доброто средство от калциевия карбонат е земеделската вар. Тя има много по-висока концентрация на активни съставки, които по-ефективно могат да променят киселинността на почвата, когато се прилага правилно.

Мулч

Третият мит е, че яйчените черупки могат да се използват вместо мулч. Освен ако не консумирате огромно количество яйца всяка седмица, е невъзможно да съберете толкова голямо количество черупки, че да мулчирате градината ефективно. Така че за мулч е по-добре да изберете друг материал.

Четвъртият мит е, че в яйчените черупки можете да направите разсад. Наистина, може да отгледате разсад. Но черупката е толкова малка, че тя не може да побере достатъчно количество почва, което да позволи младото и крехко растение да развие здрава коренова система. Разсадът не може да порасне толкова, че да може да се засади на открито. Той трябва да бъде прехвърлен почти незабавно в по-голям съд, което пък може да увреди деликатната коренова система. Така че използването на яйчени черупки за тази цел не е практично.

Полезно

Но нека да видим за какво наистина ще са ни от полза яйчените черупки в градината.

На първо място – с тях почвата може да се обогати с калций.

Когато засявате семена, разпръснете стритите на прах черупки директно в почвата. Можете да смесите прахта с компост или почвена смеска преди засяване. Черупките бавно ще се разграждат с времето, освобождавайки калций и други вещества в почвата. Калцият е жизненоважен за растежа на растенията и за тяхното развитие. Той играе ключова роля в структурата на клетката, развитието на корените и усвояването на хранителни вещества.

Калциевият карбонат има ограничен неутрализиращ ефект върху киселинността на почвата. Яйчените черупки не могат да неутрализират високо киселинна почва. Но бавното освобождаване на калций от тях може да действа като pH буфер, който да подобри киселинността за оптимален растеж на растенията.

Използването на едро смлени черупки може да подобри структурата на почвата. Когато те се смесят с тежки глинести почви, те съдействат за по-добър дренаж и аерация, като увеличават разстоянието между почвените частици. Добрата структура по почвата пък играе важна роля за развитие на здрави корени.

Ако искате да се възползвате от яйчените черупки, но да си спестите работата по сушенето и стриването им, направо можете да ги хвърлите в компоста. Ще отнеме повече време за тяхното разграждане, но в края на краищата ще се възползвате от калция в черупките, добавяйки компоста в градината.

Измийте ги и ги изсушете във фурна

Преди да използвате яйчените черупки в градината, е нужна определена подготовка. Първо, черупките трябва да се измият. Счупете ги, използвайте яйцата, измийте черупките и ги сложете в купа до мивката. Можете да премахнете и вътрешната мембрана, но това не е задължително. Оставете черупките да се изсушат напълно. Това става най-лесно, като ги поставите в тава и ги сложите във фурната на най-ниска температура за около час. Топлината ги прави по-чупливи. Изсушените черупки трябва да се стрият в хаван, но може да се използва и блендер. Така те ще станат на прах. Съхранявайте ги в чист буркан с капачка.