0

В се по-често в южните райони на България и особено по Южното Черноморие могат да се видят къщи с дворове, където вместо асма с грозде, се отглежда киви.

Кивито е вкусен и полезен плод, който допреди години беше екзотичен, но сега не само че може да се открие във всеки магазин, но може да се отглежда и в градината. Основните преимущества на кивито са, че не хваща болести и неприятели и не изисква пръскане. Има голяма плодовитост – до 100 кг от едно растение и голямо съдържание на витамин С.

Благоприятните месеци за засаждане на киви са в края на зимата и началото на пролетта – март, април и май.

Освен ако не отглеждате самоопрашващ се сорт, трябва да засадите както женски, така и мъжки растения. Едно мъжко растение може да опрашва до 8 женски, намиращи се наблизо.

Къде

Най-добре кивито се развива върху стена или ограда с централно стъбло и няколко разклонения от двете страни, привързани към хоризонтална тел или решетка. Другата алтернатива е да се отглежда като асма, което по-често се практикува от родните градинари.

Използва се готов разсад, отгледан в саксии. За всяко растение се осигурява поне 1 кв. м площ. Там, където ще засаждате, внесете мулч от добре угнил оборски тор. В основата на стъблото обаче оставете разстояние, за да избегнете риска от загниване. Когато растежът започне през пролетта, внесете универсален тор.

Младите издънки са изключително податливи на измръзване през пролетта и е добре да ги защитите със специално покривало или обикновени мрежести пердета.

Засаждане

В обработеното място се прави дупка с размери 40/40/40 см. Растението в саксията се полива, изважда се и се засажда на такава дълбочина, на каквато е било в саксията. Полива се обилно.

В края на март, след като се свали покривалото, растението се привързва към асмалъка.

Грижите след засаждането се състоят в редовно поливане през 2-3 дни, поддържане на почвената повърхност винаги влажна и свободна от плевели.

Кивито расте най-добре в плодородни, добре дренирани, леко кисели почви, обогатени с органичен тор.

Подхранване

Кивито се подхранва 3-4 пъти с по 25-30 г азотен тор до средата на лятото. Втората година грижите са почти същите. При нормално развитие растенията дават 2-4 разклонения върху асмалъка. През третата година се извършва резитба. Остават се 1-4 пъпки според развитието. Следващите години се извършва резитба за производство. Тя бива къса, дълга и смесена. Късата – клонките, които са дали плод, се режат на 25-30 см, като се оставят 2 пъпки след последния плод. При дългата се оставят дълги пръчки до 120-150 см. Смесената е комбинация от двете. При слабо растящите растения се прилага късата, а при буйно растящите – смесената и дългата резитба. За плододаване се оставят пръчки, израсли върху двегодишна дървесина, като лакомците и слабите пръчки се премахват. През 2-3 г. се извършва подмяна на плододаващите звена. Резитби се извършват през месец март. Добре е през май и юни да се направи филизене, като се премахват слабите и безплодни леторасли, а плодните се скъсяват на 10-12 листа.

Издържа до три месеца в хладилника

За узряване кивито има нужда от дълго и топло лято и есен. Преди падането на първите есенни слани откъснете все още неузрелите плодове. Поставете ги в купа при другите плодове, за да узреят. Откъснатите кивита издържат до три месеца в хладилника.

Основните проблеми при отглеждането са: измръзване на новите издънки през пролетта; сушата може да доведе до окапване на листата; покафеняване по ръба на листата при суша и вятър.