0

П ривличането на калинки в градината е ключ към биоразнообразието и органичното производство на плодове и зеленчуци.

Калинките са първи помощници на всеки градинар, който иска да отглежда чисти от химия храни. Има дори фирми, които продават в интернет кутии с полезните насекоми. Не е нужно обаче да харчите пари, защото има натурални средства, с които да поканите калинките в градината си.

Семейство

Но нека първо кажем какво представляват те и защо могат да ни бъдат полезни.

Калинките са малки насекоми от семейство Coccinellidae. Повечето членове на това семейство са смятани за полезни за градината. Има обаче и такива, които могат да ви създадат проблеми. Затова е важно да правим разлика между местните и инвазивните видове. И оттам да привличаме в градината само полезните.

Името на семейството Coccinellidae идва от латинската дума coccineus, което означава алено. Калинките обаче могат да имат и други цветове. Обикновено те са червени, но могат да бъдат оранжеви или жълти с малки черни или бели точици. Вместо точки могат да имат ивици или да са напълно черни, кафяви или сиви.

Вредители

Много видове калинки са от изключителна полза за градината, защото са хищници и естествен враг на вредители като листните въшки. Някои видове са унищожители на акарите. Други са естествен враг на европейския царевичен пробивач. По-големите калинки нападат гъсеници и ларвите на различните видове бръмбари. Макар да ловуват различна плячка, почти всички калинки помагат за баланса на екосистемата в градината.

Калинките имат и други източници на храна, като нектара на растенията. Някои дори се хранят с мана. За разлика от пчелите те не търсят специално нектар, може да консумират малко количество, а опрашването на растенията е страничен ефект от тяхната работа.

Coccinella septempunctata или калинката със седем точки е най-разпространеният вид калинки в Европа. Смята се за местен вид и поради тази причина е добре дошла в градината за разлика някои инвазивни, които могат да ги конкурират за храна.

Предпочитани

За да разберете как можете да поканите полезните калинки в градината си, трябва да знаете кои растения са предпочитани от тези насекоми. Тава са растения, които им служат за хабитат и полагане на яйца, както и тези, с чиито нектар калинките се хранят. Като цяло е добре да създадете екосистема от различни видове растения, харесвани от тези дребни насекоми.

Най-много привличат калинките: копърът, магданозът, ментата, кориандърът, дивият лук, вратига, бял равнец, ангелика, кимионът. Цветята, предпочитани от тези насекоми, са: глухарче, латинка, турта, невен, алисум, лайка и др.

Това са само няколко примера сред стотици растения, които калинките обичат.

Ако създадете екосистема с множество растения, калинките ще дойдат сами. Но при някои обстоятелства заобикалящата среда може да е неблагоприятна и наличието на тези насекоми да не е достатъчно. Тогава е добра идея да си закупите калинки като биоагент срещу вредители като листните въшки, които да пуснете в градината.

Продават се като биоагент

На пазара например можете да намерите двуточкови калинки, типична за нашите местообитания, която активно се храни с основните видове листни въшки. Adalia bipunctata се предлага в опаковки от 100 и 250 възрастни. Биоагентът лесно се прилага в близост до колониите на листни въшки. Препоръчителен период е да се започне от пролетта. Както при всички калинки, изисква се голям брой листни въшки, за да могат полезните насекоми да се запазят и развият. Възрастните женски снасят яйца в малки групи близо до колонии от листни въшки. Новородените ларви започват да се хранят с листните въшки, първоначално започвайки с най-близките и най-малките. Впоследствие те придобиват голяма мобилност и разширяват своите действия в по-широк обсег.