0

И ма зелени малки свежи листенца, които освен красиви са и вкусни. Няма средиземноморска или латиноамериканска кухня без него. Гледа се лесно и е сред любимите растения на българите в последно време. Представяме ви негово величество кориандъра. Най-добрият приятел на балкона през зимата.

Освен че се отглежда лесно и издържа на студено, тази подправка ще ви очарова с вкуса си. Подходяща е за сосове, супи, за рецепти с пиле и риба. В кулинарията у нас не беше особено популярен допреди няколко години. Подправката няма да откриете във всяка квартална бакалия, затова пък може да си я купите в саксия и да разполагате с нея у дома.

Произход

В прясно състояние растението и плодовете му имат неприятна миризма на дървеници. Затова в някои страни го наричат още дървеничи копър. На нея се дължи и названието „кориандър“, употребено за първи път от гръцкия автор Плиний. Гръцката дума koriannon, която означава дървеница, по-късно е пренесена в латинския, а оттам и във всички западноевропейски езици. Той е от семейството на целината и магданоза.

Често се смята, че кориандърът е дошъл от Азия, но това не е вярно Растението е европейско и произхожда от Средиземноморието. Затова е и изключително популярно в испанската кухня, а ястията без риба няма как да бъдат толкова апетитни без него. Любопитен факт е, че семена от кориандър са били открити в египетските пирамиди. Гърците пък са го използвали като афродизиак.

У нас се отглежда предимно в Черноморските региони.

Зима

Кориандърът е идеален за отглеждане през зимата. Това едногодишно тревисто растение вирее при температури до минус 16 градуса. Прекрасно е да го оставите на терасата, където не само ще краси, а и ще ви бъде от полза, съветват агроексперти. Изключително успешно се отглежда в саксия като прясна подправка, която може да се превърне и в прекрасна декорация на балкона.

Тайната за кориандъра е да го поливате често. Той обича влагата, затова всеки ден го напоявайте. Хубаво е ежедневно да откъсвате по едно-две листенца, за да стимулирате растежа, съветват още специалистите.

Лек

Кориандърът е бил използван и като медикамент, а чудодейните му свойства са популярни и до днес. Кориандърът съдържа витамин С, витамин А, витамин К, калий, манган, антиоксиданти, лутеин и др.

Дори Хипократ го е предписвал като лекарство за различни болести. Самият Хипократ е казал „Нека храната ви бъде лекарство, а лекарството храна“, затова и в момента много експерти по здравословно хранене съветват да слагаме чудодейната подправка в ястията си.

Растението се е използвало и за ароматизиране на вино, като по този начин се е засилвал полезният ефект на алкохолния еликсир. И в момента се използва за овкусяване на ликьори.

В народната медицина у нас кориандърът е препоръчителен при болки в стомаха, диария, помага при кашлица и бронхит. Външно се налага върху циреи и гнойни рани, като значително ускорява ефекта на заздравяване Помага при ревматизъм и болки в ставите. Полезен е за сърцето, за кожата, косата, за тонуса. Може да бъде в помощ при затлъстяване.

Кориандърът се използва и във фармацевтиката за подобряване на вкуса на медикаментите. Растението се влага също в производството на козметични продукти заради приятния си аромат. Някои рибари дори го използват като примамка.

От терасата – в тенджерата

От терасата та направо в тенджерата. Кориандърът е прекрасна подправка за всякакви манджи, както и във вид на свежи листенца, така и семената му. Ако го отглеждате в саксия на терасата, трябва да изчакате стръкчетата му да станат поне сантиметър и половина и да си го откъснете, за да го пуснете в чорбата. Сред кулинарните изкушения, които тази вълшебна подправка ще направи неустоими, са пиле „Жулиен“ със сос от заквасена сметана, рибена супа със сьомга, яхния с пиле, моркови и домати, свинско на фурна и телешко задушено, испанско гаспачо и месо с чили сос.

Тънкости

За да използвате кориандъра в кулинарията, трябва да знаете основните тънкости:

  • Листенцата и семената на кориандъра имат различен вкус.
  • Семената му трябва да бъдат изсушени.
  • Запечете семената, преди да ги сложите в гозбата, стават по-ароматни.
  • Листенцата се слагат накрая, когато ястието е готово, защото ако ги сготвите на висока температура, те ще загубят апетитното си ухание.
  • Дръжките може да запържите с други подправки като лук, чесън, черен пипер.
  • Смлян кориандър може да добавите в сладкиши.