0

Н е е нужно да вдигаме огромни и скъпи огради, за да защитим двора на селската къща или вилата си. Нито пък да влагаме стотици левове в осигуряване на растения, които да изградят жив плет. Достатъчно е да се огледаме и ще видим повечето от растенията в полето или хълмовете в близост до мястото, където е лятната къща ни, могат да ни защитят, но и да донесат красота.

Резитбата

Едно от тези растения е личията, известна още като хибискус или дървовидна ружа. Тя може да се превърне както в огромно цъфтящо дърво, така и да си расте като пищен и кичест храст. Зависи от начина, по който я режем. Личията може да се превърне в истинска крепост, ако растенията се засадят на около метър едно от друго и се оставят да вплетат клони едно в друго, докато растат. Особено ако се редуват бяла с лилава и розова. Докато оградата ще бъде не само непревземаема, но и истинска картина.

Храсти

Трънките и шипката също могат да ни защитят, ако опашем двора с тях. Те не се нуждаят от никакви специални грижи, а в края на есента ще приберем и полезни горски плодове. През пролетта цъфтежът им е истински водопад от нежнорозови и снежнобели цветове. И шипките, и трънките се берат, когато падне слана. Тогава пък мястото ще грейне от червено и тъмнолилаво. Плодовете им стават не само за чай, а за вкусни мармалади, шипковина и прастарата напитка трънченица, която се консумира през зимата и осигурява много витамин С на организма. Необходимо е само плодчетата да бъдат залети с вода.

Елегантисима

Корнус алба елегантисима достига височина 1.60 метра и впечатлява с прекрасните си листа, които внасят свежест в градината. Расте на туфа и е чудесен за засаждане в някое кътче на градината. Есента, когато листата му окапят, пред очите се открива прекрасна плетеница от наситено червени клонки, които са радост за очите през сивите зимни месеци.

Жълти слънца

Другият храст, който може да създаде радост за очите и душата, е красавицата керия японика. Тя започва да цъфти през пролетта и с малките си жълти слънца грее през топлите месеци. Практически цъфти три пъти. От нея могат да се направят композиции както в двора, така и в градината в междублоковите пространства.

Този непретенциозен декоративен храст се развива във всякакъв вид почви, не изисква специфична поддръжка и единствено силните ветрове му се отразяват зле. За това се засажда до ограда или на по-закътани места.

Майски сняг

Майският сняг е прекрасен храст, въпреки че често е пренебрегван при създаване на ново озеленяване. Експерти предполагат, че причината е, че в близкото минало този вид спирея масово е засаждана около пътища и в градските паркове. Но кой може да се насити на водопада от бели цветове.

Решетка от върба, круша и глог

Експертите по живи огради обясняват, че средно високите живи огради са създадени от алпийски касис, обикновена берберис, глог, кизил, клен Ginnal, канадски смърч, западна туя. При отглеждане на високи стени се използват кипарис на Лоусън, бодлив смърч, китайска хвойна, западна туя, горски тис. За създаване на неоформена ограда се засаждат гладка ирга, бял дрян, берберис Тунберг, японска керия, татарски орлови нокти, черен бъз, рози, калина. При засаждането на многоредови огради често се използват растения с контрастен цвят на листа, червенолистен бук, чемшир, светлозелени габър и лиани. За създаване на решетъчни огради с преплитане се използват върба, круша, глог, бряст, зърнастец.