0

Н ай-неприятното нещо за един градинар е да има растения, които на вид са напълно здрави, но не плододават, когато им е сезонът.

Такова нещо може да се случи и на малините – могат да растат и да се развиват нови издънки, но да не раждат плодове.

Причини

Ето няколко причини, поради които може да се случва това.

На първо място е неправилната резитба.

Малините са основно два вида – такива, които плододават веднъж годишно през лятото (неремонтантни), и ремонтантни сортове, които плододават два пъти в годината.

Двата вида имат нужда от различен подход в резитбата. Ако тези разлики не се вземат под внимание, резултатът е слаба или никаква реколта.

Особеното при малината е, че короната и кореновата система са многогодишни, но издънките – двугодишни.

Особености

Плододаващите веднъж годишно развиват зелени издънки през пролетта. Те растат през първата година и изпадат в покой през есента. На втората година тези издънки стават кафяви и дървесни и произвеждат цветове и плодове. След прибиране на реколтата загиват.

Ремонтантните сортове дават реколта от новопоявилите се издънки от късно лято до есента още през първата година. Горната част на издънката, която е дала плод, загива в късната есен или през зимата. Тази част от издънката, която е презимувала, ще даде реколта на втората година. Ремонтантните сортове дават по-слаба реколта като цяло.

Как трябва да се извършва резитбата на неремонтантните сортове? Правилният начин е новопоявилите се издънки да бъдат оставени да се развиват, тъй като те ще дадат реколта следващата година. След като се случи това, тези издънки трябва да се премахнат до нивото на почвата.

Сортове

Как да се прави резитбата на ремонтантните сортове? През зимата всички издънки трябва да се изрежат до нивото на земята. Издънките, които се появят пролетта, ще дадат плод същата година. За втора реколта през зимата се премахват само горната част на издънките, два възела под загиналата част. Тези издънки ще дадат реколта в ранното лято на втората си година. А новопоявилите се през пролетта издънки ще плододават по-късно през годината.

Ако растенията изглеждат стресирани, възможно е почвата да не е подходяща. Малините не понасят преовлажнени и тежки почви с лошо дрениране. Ако почвата е подгизнала в продължение на няколко последователни дни, корените ще се задушат и засегнатите растения ще изостанат в растежа със слаби издънки. Листата може да почнат да жълтеят и да имат обгорено оцветяване по краищата.

Проблем

Растения в почва със слабо дрениране са податливи на загниване на корените. В по-тежките случаи загниването на корените ще доведе до загиване на издънките, преди да е дошло времето за прибиране на реколтата. През пролетта ще се появят по-малко издънки, но те могат да загинат още първия сезон.

Ако растенията ви имат подобни симптоми, можете да диагностицирате кореновото гниене, като изкопаете увяхваща, но все още жива издънка. Изстържете външната обвивка на корените. Вътрешната част трябва да е бяла. Ако е червеникавокафява, значи има кореново гниене.

Признаци

Можете да познаете дали почвата се дренира добре след обилно поливане или силен дъжд. Ако водата се задържа на повърхността и не е абсорбирана в рамките на 10 минути, трябва да подобрите дренирането.

На обратната страна е ситуация, в която растенията не получават достатъчно вода. Ако ги напоявате нерегулярно или с недостатъчно вода, растежът им ще се забави. Храстите ще бъдат по-ниски, а реколтата – по-бедна.

Тъй като кореновата система е плитка, регулярното поливане е повече от полза, отколкото поливането в дълбочина. Напоявайте растенията няколко пъти седмично, особено младите храсти.

Подходящо за малините е да положите слой мулч. Това могат да бъдат дървесен чипс, листа, окосена трева.

Плодовете стават бели в жегата

Твърде горещото време и жаркото слънце може да причини слънчев пригор на малините, когато плодовете се формират. Сегментите на плода могат да станат бели, когато са изложени на голяма жега и силна слънчева светлина.

Тези петна са безвкусни, макар да стават за ядене. Не ги хвърляйте, защото щом времето захладнее, тези сегменти ще върнат нормалния си вид.