0

Д еси Владовска, един от най-популярните градинари от района на Велико Търново, съветва агрилът и найлоните на зеленчуците в двора да се махат едва когато фермерите спрат да пръскат нивите с препарати. Тя написа на профила си във Фейсбук, че пръсканията с химия, която мирише много лошо, обичайно са до края на юни и началото на юли. Поради тази причина тя не сваля предпазните покривала дотогава. Владовска не уточнява за какъв тип препарат става дума, но последователите й в социалната мрежа визират глифозат.

Чушки

Тя разказва, че под агрила (покривало от типа на найлона, което може да се сваля и поставя) слага чушки и патладжани, които са били пикирани преди това в кофички, и ги държи под найлона до края на месеца. По този начин защитава доматите, тиквичките, патладжана, зелето и какъвто зарзават има. Тя обяснява, че вече изцяло прилага принципите на земеделие без копаене, но за това подготвя почвата предварително.

Червеи

Когато оформя лехите, слага прегорял оборски тор и засипва плътно със слама. След това червеите си вършат работата и практически прекопават фино мястото. Все пак трябва да се знае, че почвата в района на Централна Северна България не е глинеста и резултатът не навсякъде може да е толкова блестящ.

Все пак Деси показва, че методът с мулч от слама дава отлични резултати. Например зелето, което е посадила преди три дена, не е поливано три дена, но е свежо, въпреки че предишния ден е напичало и е свежо.

Пролуки

Общо взето, процедурата по поставяне на мулча е следната. На лехата, където ще се садят растенията или вече са посадени, се поставя капково, засаждат се, след това се слага слой прегорял оборски тор и накрая плътно се наслагва дебел слой слама. Деси Владовска използва основно от лимец или ечемик. Важното е никъде да няма пролуки, защото плевелите веднага ще използват възможността да поникнат. Дебелината трябва да е относително равномерна и плътна. Така зеленчуците се предпазват от изсъхване на почвата, от поникване на плевели, дори от вредите от поройни дъждове.

Кашони

Като предпазни мерки срещу плевелите в междуредията могат да се наредят кашони, които също пречат на поникването на плевели. Освен това те държат почвата рохкава. При този метод не се копае. Според Владовска тази работа я вършат червеите, но нещата не стават за няколко часа и от днес за утре, а подготовката трае с месеци.

Плевене

Градинарката предупреждава, че когато се налага да се плеви, първо се полива, след това се плеви и накрая се настила дебелият слой със слама. Градините не могат да бъдат застраховани изцяло от плевели, наивно е да се мисли такова нещо, защото може да има семенца в тора, възможно е от предишното насаждение да са останали такива. Така или иначе мулчът е една добра защита в това отношение.

Замразяваме тиквички за зимата

Тези, които вече имат готови тиквички в градината, могат да си замразят част от тях във фризера за зимните дни. Тиквичките се режат на кубчета или на шайбички и се поставят в пликчета. Това е най-лесният вариант. Другият е да се бланшират, да се отцедят. Поставят се върху хартия за печене, за да попие водата. След това се нареждат отново в пликове. На кубчета или на шайби се пържат, отцеждат, подправят се с копър, нареждат се в пликове и се замразяват. Могат да се изпекат във фурната, да се намачкат на пюре, подправят се с копър, могат да се сложат и зелени джанки между тях и да се замразят в пластмасови кутии.

Може да се направи супа от тиквички, с магданоз, пресен лук, млечен чесън. Прави се на пюре с пасатор или дървена лъжица. След това се насипва в кубчета за лед. Два часа в хладилника и след това се вадят и се нареждат в пликове за фризер.

Туршия с джанки и млечен чесън

Една от най-популярните юнски туршии е с млечен чесън, който вече е готов, и кисели джанки. Джанките се изчистват от дръжките, чесънът се оставя само на глава. Пълни се в голям буркан, а вътре могат да се сложат копър, черен пипер. След това се залива със саламура от вода и сол. Гъстотата трябва да е такава, че като се пусне сурово яйце, да плува отгоре колкото стотинка. Преди това водата се кипва и се чака да се охлади. Преди да се затвори, се слагат вишневи или лозови клонки, поставя се тежест и се затваря. Държи се на хладно до ферментация.