0

М одерно селско имение, вдъхновено от културата на наколните жилища, е една от най-интригуващите награди, които ще бъдат връчени в Европейската комисия за биоземеделие и дейности днес. Това е състезание, което се провежда в целия ЕС и касае всички сектори на биоземеделието, туризъм, хотелиерство, ресторантьорство и продажба на органични храни. Наградите са известни като EU Organic Awards, но за жалост тази година българските фермери и бизнеси с биодейности няма, става ясно от съобщението на Европейската комисия.

Любляна

Селското имение, което получи награда, се намира в Любляна, Словения, е създадено през 2012 г. и е вдъхновено от древната култура на наколни жилища. Собствениците са изцяло фокусирани върху устойчивостта, иновациите в земеделието и туризма. В кухнята те използват предимно собствени органични култури, а останалото купуват от местни биоферми.

Модерният биохотел във Виена спечели с политиката си да произвежда сам храната за гостите и да купува от местните ферми.

 Модерният биохотел във Виена спечели с политиката си да произвежда сам храната за гостите и да купува от местните ферми.
Биохотел „Св. Даниел“

Те наемат местни работници и предлагат семинари за възрастни хора за готвене със сезонни биопродукти. Собствениците са член на най-голямата европейска верига за органични хотели Biohotels, и отговарят на всички високи стандарти за устойчиво развитие. Те са спечелили няколко национални и международни награди, а на различни конференции представят своя бизнес модел.

1200 места

Другият интересен печеливш в съревнованието е биоресторант във Виена. Той е основан през 1992 г. и е най-големият напълно сертифициран органичен ресторант в света. Има над 1200 места. В основата на неговата философия са екологична и социална устойчивост. Подходящ е за семейства с малки деца, има от детска площадка до увеселителен парк. Любопитно е да се научи, че публикува годишни доклади за устойчивост на своите дейности като пестене на вода, предотвратяване на разхищаването на храна и акции по залесяване.

Също така ресторантът използва слънчева енергия, електромобили и се координира с доставчиците, за да сведе до минимум опаковките. Спечелил е няколко австрийски награди. Собствениците инвестират в стартиращи фирми, които работят за по-устойчиво бъдеще.

Португалия и Италия бяха признати за най-екологичните райони в ЕС.

 Португалия и Италия бяха признати за най-екологичните райони в ЕС.
ЕК