0

Н аредбата на НАП за предварително деклариране на превозите на стоки с висок фискален риск силно притесни бизнеса, особено хранителния бранш.

От приходната агенция се похвалиха пред „Телеграф“, че след влизане в сила на новите изисквания, декларираните обороти се вдигнали, а оттам и внесените данъци.

Специален контрол от страна на данъчните върху въпросните стоки, сред които млечни продукти, плодове и зеленчуци, месо и много други, съществува от 2014 г.

От октомври обаче влязоха в сила нови изисквания - за предварително електронно деклариране на превозите, което прави контролът от НАП много по-бърз и ефективен. Първи в обхвата на новите правила влязоха превозите от и до друга страна от ЕС. А от 3 януари предварително се декларират и превозите от и до трета страна и вътре на територията на България.

Списък

Всяка година списъкът със стоки с висок фискален риск се актуализира със заповед на министъра на финансите. Към момента в него фигурират около 500 стоки.

Последната актуализация е от 1 януари, като са премахнати някои кодове (над 100) поради дублиране и са добавени други (около 90 кода). Това са основно разновидности на вече определени като рискови стоки или влизащи в състава на определена подгрупа, посочиха от НАП пред „Телеграф“.

Новите изисквания за предварително деклариране на превозите се отнасят само за по-големи транспортни средства. От обхвата на наредбата са изключени МПС с товароносимост под 3,5 т. Не се декларират и количества до 500 кг нето тегло или литра и ако стойността на стоките е до 5000 лв. без ДДС. Така на практика дребните производители, които нямат капацитет да се занимават с такива сложни административни процедури, са извън обхвата на новите затегнати правила.

Производители на плодове и зеленчуци обаче се опасяват, че извън фискалния контрол на НАП остава и контрабандата, която се извършва с бусове.

Контрабанда

Този въпрос е бил повдигнат по време на среща с представители на НАП с браншовите организации, на които данъчните са разяснили всички подробности по прилагане на наредбата.

„Голяма част от контрабандата минава в бусове и искаме да ни разяснят точно как ще бъдат контролирани те, за да не се прикриват като земеделски производители“, коментира пред „Телеграф“ Цветан Цеков от Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци" . По думите му, контрабандните плодове и зеленчуци се вкарват от Македония, Турция и Гърция, като ежедневно десетки бусове пресичат границите. После нискокачествената стока се продава по разни сергии и будки.

На срещата бизнесът е успял да убеди НАП в документите вече да не се посочва предварително часът на доставката до крайния клиент. Ние няма как да го предвидим, когато имаш няколко адреса, доставката може да закъснее, посочи Цеков и добави, че от приходната агенция са наясно с това. Браншовата камара „Плодове и зеленчуци“ обаче се притеснява за друг по-сериозен проблем, който тепърва ще бъде обсъждан с НАП. „Изискванията не са съобразени със спефициките на нашия бранш. Когато сме в кампания и почваме да събираме реколтата, например от череши, сливи, вишни, ние няма как да знаем какви са килограмите - на полето нямаме кантари. Затова ще пратим становище до НАП теглото да се обявява, след като вкараме продукцията при преработвателните фабрики“, каза още Цеков.

860 превоза по новите правила

От 3 януари досега за превози в България и от трета страна са издадени 7860 уникални номера на превозвача, отчетоха пред „Телеграф“ от НАП.

За четвъртото тримесечие на 2023 г. при осъществен фискален контрол са извършени общо 144 212 проверки. Направените на място проверки при разтоварване и получаване на стоката са 11 010 броя. На 35 348 транспортни средства са поставени пломби. Наложени са 332 обезпечения на обща стойност 1 218 425 лева.

Удрят се измамите с ДДС

Фискалният контрол функционира от 2014 г. Но сега различното е, че когато водачът предостави уникален номер на превозвача (УНП) на органите по приходите, проверката се осъществява в пъти по-бързо. С поетапното въвеждане на режима за предварителното деклариране на данни се цели превенция и противодействие срещу измамите, свързани с ДДС, посочиха от НАП. Според разработена концепцията в страната няма да се движи стока, която не е очаквана, т.е. превозваните стоки имат своя получател. Въвеждането на режима ще доведе до по-голяма прозрачност по отношение на сделките между лицата в реално време, което от своя страна ще ограничи възможностите от злоупотреби и неправомерно данъчно предимство на пазара, посочват още от НАП.