0

Н аредба слага край на българските ментета от мед, който всъщност е внесен от други страни. Проектът на постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба за изискванията към плодовите конфитюри, желета, мармалади, желета-мармалади и подсладено пюре от кестени е публикуван на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните и на Портала за обществени консултации със срок за предложения и становища 3 февруари 2025 г. След изтичане на този срок проектът ще бъде изпратен за разглеждане и приемане на заседание на Министерския съвет, потвърдиха пред „Телеграф“ от Министерство на земеделието.

Пюре

С проекта на постановление се преиздава на основание сега действащият Закон за храните и се актуализира в съответствие с настъпилите промени в националното и европейското законодателство Наредбата за изискванията към плодовите конфитюри, желета, мармалади, желе-мармалади и подсладено пюре от кестени.

С документа се определят изискванията към наименованията, състава, характеристиките, етикетирането и производството на плодовите конфитюри, желета, мармалади, желе-мармалади и подсладено пюре от кестени, предназначени за консумация от човека. Изискванията обаче няма да важат за продукти, предназначени за влагане при производството на фини печива, сладкарски изделия, бисквити и други.

Промените касаят и нови правила за етикетиране на пчелния мед за човешка консумация. Наредбата вече предвижда върху етикета да се посочва страната на произход, където е бил добит медът. Когато произхожда от повече от една страна, страните на произход, където е бил добит медът, се посочват върху етикета в основното зрително поле в низходящ ред според техния дял от теглото на меда, заедно с процента, който представлява всяка от тези страни на произход. Допуска се отклонение от 5% за всеки отделен дял в сместа, изчислен въз основа на документацията за проследимост на бизнес оператора.

Мляко

С изменението се допълват и изисквания към етикетирането на соковете от плодове и нектарите от плодове.

В Наредбата за изискванията към някои частично или напълно дехидратирани млека за консумация от човек са посочени разрешените обработки за частично или напълно дехидратирани консервирани млека. С предложеното изменение се разрешава обработката на такива видове млека за намаляване на количеството на лактозата в млечните продукти.

Измененията в състава на млякото в резултат на обработката задължително се указват върху опаковката на продукта с незаличими букви, така че да могат да бъдат лесно видени и прочетени, поясняват от Министерство на земеделието.

Пастьоризация

Промените с млечните продукти касаят и дефиницията за саламурено сирене с повишено водно съдържание, като новите правила, прецизират, че този вид сирена трябва да имат съдържание на вода не повече от 65 на сто.

Наредбата посочва и температурата и времетраенето на пастьоризацията, които следва да премине прясното мляко, за да носи наименованието „Прясно мляко“.

Съставът на ястията - в менюто

Както вече „Телеграф“ писа, използването на неопаковани храни в приготвянето на ястията в заведенията за обществено хранене вече трябва да бъдат посечени изрично в менюто според новите изисквания. Така всеки клиент ще бъде уведомен за произхода и състава на това, което си поръчва и също така ще има представа дали не плаща много повече за ястието, което му предлагат.