0

П родължава сушата. На много места тя се задълбочава и въпреки валежите е налице в много остър вариант. Това съобщи за „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев.

Реколта

По празниците и веднага след тях редица насаждения, това важи главно за лозята, ще бъдат прибирани, защото евентуалните валежи няма да подобрят реколтата. Който има възможност, да полива, особено късните зеленчуци, категоричен беше проф. Рачев.

Промяна

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще претърпят промяна. До края на второто и началото на третото десетдневие те ще се определят от температури, близки до климатичните норми за края на лятото, уточнява в прогнозата си агрометеорологът от НИМХ Дукена Жолева. В началото на периода на много места в полските райони се очакват валежи, които временно ще възпрепятстват освобождаването на площите от по-ранните хибриди царевица, ще повишат риска от късни зарази с патогени, причиняващи гниене по неприбраната зеленчукова, плодова и гроздова реколта, уточнява Жолева. В Западна и Централна България, където се прогнозира вероятност за значителни валежи, се очаква увеличение на почвените влагозапаси в 50 см слой. Валежите през първото десетдневие на септември на много места в Западна България, за разлика от източните райони, бяха без стопанско значение, обяснява Жолева.

Развитие

През периода голяма част от късните земеделски култури ще приключат развитието си. При късните хибриди царевица ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост, при памука - масово разпукване на кутийките. Част от есенните сортове овошки ще встъпят в беритбена зрелост (Златна пармена, Джонатан, Червена превъзходна, Златна превъзходна, Канадска ренета и др.), а средноранните червени винени сортове лози (Каберне совиньон, Рубин, Руен, Сира и др.) - в технологична зрелост.

Температури

През периода в полските райони критични минимални температури за зеленчуковите култури не се прогнозират.

През повечето дни от периода условията ще позволяват провеждане на предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване с есенници. Оптималните агротехнически срокове за сеитбата на рапицата изтичат през следващия седемдневен период.