0

Е кспертите казват, че получавате само 3 до 5 килограма картофи за всяко растение, което отглеждате.

Така че в зависимост от сорта можете да получите 5 или 6 картофа от закупен посадъчен материал. И това е ако всичко върви, както трябва. Но не е нужно да харчите цяло състояние за семена от картофи всяка година, за да нахраните семейството си. Освен това не е нужно да губите половината от реколтата си от миналогодишните картофи за тазгодишното засаждане. Вместо това опитайте тази интересна техника. Нарича се „култивиране на картофени пъпки“ или „издърпване на кълнове“. Използвайте кълновете, вместо да засаждате цели или сегментирани семена от картофи.

Добив

Най-интересното е, че изследванията показват, че ще получите по-висок добив, като засадите само кълновете на картофените пъпки, отколкото ако засадите картофи за семе. И очевидно те също са по-малко склонни да развият мана.

Това изобщо не е нов метод - агрономи експериментират с по-ефективни начини за отглеждане на картофи от 60-те години на миналия век. Напоследък тази техника започна да се разпространява сред домашните градинари в САЩ и Западна Европа. Култивирането на картофени пъпки отнема повече време от простото закупуване и засаждане на картофи за семе. През зимата обаче, когато е твърде студено за градинарство навън, можете да отглеждате и приготвяте десетки покълнали картофени пъпки на закрито за засаждане навън, когато времето се промени.

Скъпо

Спестяването на разходи е очевидно. Отглеждането на картофи с помощта на традиционни семена е скъпо и разточително. Отглеждането на картофи от кълнове означава, че можете да използвате по-добре пространството в градината си, като избирате само здрави растения за пресаждане.

Дайте достатъчно време на всеки закупен от магазина картоф и той ще образува очички, от които ще започнат да растат кълнове. Те все още са напълно безопасни за ядене, докато кълновете са все още малки, но не позволявайте тези пъпки да се губят. Преди да подготвите вашите картофи за готвене, внимателно отрежете всяко покълнало оченце, оставяйки хубаво парче картоф, прикрепено за „хранене“ на кълновете. Можете да ги оставите да изсъхнат за един ден на хладно и тъмно място. Като алтернатива можете да ги засадите веднага в малка саксия, пълна с много влажна, много богата почва за стайни растения.

Светлина

Поставете саксията на ярка светлина и поддържайте почвата влажна и топла до пролетта. Пъпката ще пусне корени и ще поникне, прераствайки в здраво картофено растение с правилната грижа. След това можете да ги засадите след последната дата на възможна слана.

Друга алтернатива е да отгледате кълнове само от обелките на картофите. За този метод използвайте нож, за да нарежете дебели филийки картофена кора със свързана част от вътрешната част на месото.

Компост

Поставете тези отрязани страни надолу в тава, съдържаща няколко сантиметра добър компост или почва за саксии, и покрийте леко отгоре със същото.

Засаждането от кълнове на картофени пъпки наистина има няколко недостатъка. На първо място, това е по-трудоемко от засаждането на картофи за семе. Добрата новина е, че можете да започнете през есента, когато приберете картофите си, и да работите върху отглеждането на кълнове през цялата зима. Отнема време, за да накълцате картофите, да приберете кълновете, да ги поставите в саксии и да ги отгледате в растения, готови за градинската леха. Ако не сте от градинарите, които планират предварително, може да откриете, че този метод изобщо не работи за вас.