0

П ървият български сорт от 50 години насам сладко сорго, популярно сред народа като Захарна метла, се нарича Шуменско сладко. Въпреки че е много млад, защото е одобрен през 2020 г., вече е изключително популярен сред биопроизводителите и хората, които отглеждат растенията без пестициди. За това разказа пред „Телеграф“ един от създателите му доц. Станимир Енчев от Земеделския институт в Шумен. Дотолкова, че продажбата на семена от института приключва към края на януари, каза той.

Не е хибрид

Към него се обърнахме за коментар, за да отговорим на питане има ли български сорт Захарна метла на един от най-популярните градинари Тихомир Трайков от района на Велико Търново, известен с това, че отглежда плодове и зеленчуци от стари български сортове и има близо половин милион последователи в различни групи в социалната мрежа Фейсбук. Шуменско сладко отговоря на едно от най-важните изисквания на малките производители, да не е хибрид, а сорт. Създаването му е провокирано от повишения интерес към биологичното растениевъдство в Земеделския институт в Шумен.
Шуменско сладко е разработен след много
години изследвания на местни популации от Североизточния регион на България, обясни Станимир Енчев.

Оттенък на трева

Изпитванията са показали, че от един ха добивите са около 50-55 т реколта, от които се изстисква сок от порядъка на 10-12 хил. л. Енчев разказа, че петмезът, който са направили, се оказал много вкусен, с лек оттенък на трева.

Той обясни, че към семената от сорго проявяват най-голям интерес биопроизводителите, защото техните семена не са третирани с препарати.

Въпреки че соргото е култура, която издържа на засушаване, най-трудоемката и деликатна част от отглеждането му е при поникването. От една страна трябва добре да се съблюдава температурата и почвената влага, от друга е необходима борба с плевелите, която се извършва ръчно. За него няма хербицид, който да го различава от балура, въпреки че чуждата селекция сорго се третира с антидот, при българската няма как да се използва. Това е причината да не е все още популярно сред конвенционалните земеделци, както сред биологичните, въпреки че цената му е по-ниска.

Плевели

Най-важното при отглеждането е да е чиста почвата от плевели, предварително да е добре подготвена и обработена, да няма балур, коренища. Оптималният срок на сеитба трябва да се следи според ситуацията, въпреки че по учебници трябва да е до края на април, обясни Енчев. После трябва да има механични обработки, защото е трудно поникването на соргото, и трябва да му се помогне, понеже трудно се съревновава с плевите. Това е валидно за първия месец.

Любима храна на Дунавска бяла свиня

Освен Захарната метла има още два сорта сорго на института в Шумен. Те са бяло и червено, и съответно се казват Макси ред и Макси бел. Бялото е предназначено основно за храна на птици, а учените от Земеделския институт в Стара Загора имат отлични резултати с угояване на птици с бялото семе от Шумен, за което „Телеграф“ писа в предишен брой. Предстои да се обявяват резултатите от съвместния експеримент.

В института в Шумен пък хранят със сорго изчезващата порода Дунавска бяла свиня, българска селекция, която е известна с по-мазното си, но много вкусно месо, каза Енчев. Храненето със сорго прави месото по-малко мазно. Той допълни, че институтът предлага вече консерви със свинското, както и пастет, които са изключително добре приети на пазара.