0

З наете ли, че пиперът е многогодишно растение, което живее от една и половина до три години.

Градинарите, които го отглеждат, трябва да чакат поне четири месеца да добият реколта, след посяване на семената. Ако живеете на място с по-хладен климат, но не разполагате с парник, може да намерите алтернатива и да удължите живота на растението.

Има три начина за презимуване на пипера.

Първата опция е да преместите растенията на закрито и да им осигурите условия, при които те да продължават да растат и плододават през зимата. Ако торите, поливате и осигурявате достатъчно светлина и топлина на пипера, можете да берете чушки и през зимата. В този случай трябва еднократно да опрашвате растенията.

Условия

Пиперът има нужда от топлина, както и от светлина, за да цъфти и да даде плод. Повечето сортове няма да цъфтят, когато температурите паднат под 18 градуса Целзий. Ако искате чушки през зимата, трябва да осигурите на растенията място, където температурата да е между 21 и 27 градуса и да е светло.

Пиперът, както повечето многогодишни растения, обаче има нужда от латентен период, през който да възстановят здравето си. Затова е по-добре да използвате следните две възможности.

Първата опция е да направите резитба на растението, за да го принудите да изпадне в латентно състояние през зимата. Това трябва да стане, преди то да бъде внесено на закрито.

Другата опция е хибриден подход. При нея първо внасяте растението на закрито и го стимулирате да даде още една реколта. Но след прибирането правите резитба на растението, така че то да изпадне в покой.

Навън

При този подход оставете растенията навън през топлите есенни дни, но ги внасяйте на закрито за през нощта. По този начин насекомите ще свършат работата с опрашването, ще спестите и електричество за специалните лампи, с които да осигурявате светлина на растенията. Това обаче може да стане само ако температурите са над 18 градуса.

През септември прегледайте кои растения имат нови пъпки или незрели чушки. Изберете именно тези растения, за да приложите хибридния метод. Ако няма пъпки или малки чушки, тогава изберете опция 2, посочена по-горе.

За да предпазите растенията от стрес, разделете процеса на презимуване на две фази – пресаждане и премахване на листната маса.

Пресаждането включва преместване на растението в съд, където то ще презимува.

Ако оставите растението да се развива на закрито, без да правите резитба, трябва да проверите внимателно листата за насекоми и яйца.

Почистване

Следващата стъпка е да изровите растението от градината и да махнете почвата от корените му, за да не пренесете насекоми, които не искате да вкарате вътре в къщата си. След премахване на почвата вземете стерилизирани ножици, за да изрежете корените така, че да паснат на саксията. Препоръчва се да потопите корените в масло от нийм или сапунена вода, за да убиете вредителите, които сте изпуснали. След като корените се поизрежат и изчистят, пренесете растението в саксията, която сте приготвили. Тя трябва да е пълна с чиста и свежа почва. Не използвайте обаче почва от градината, защото тя може да е заразена с инсекти или болести.

Полейте пресаденото растение и не го излагайте на слънчева светлина поне два дни, за да не го стресирате.

Ако смятате да използвате хибридния метод или първата опция, преместете на този етап растението на закрито. Помнете, пиперът има нужда от поне шест до осем часа слънчева светлина на ден. Вероятно ще имате нужда от лампи, когато денят стане къс. Растенията имат нужда и от топлина.

Резитба

Ако обаче искате да накарате растението да изпадне в покой, тогава е време да го подрежете.

Използвайте чисти остри ножици. Премахнете всички листа и клонки до формиране на буквите V и Y. Това означава да оставите основното стъбло и две основни клонки. Режете точно над възел. Режете да останат един или два възела, откъдето да започне новият растеж.

След приключване на резитбата поставете растенията в стая с температура 13-18 градуса, където те да получават непряка слънчева светлина 2-4 часа всеки ден. При тези условия пиперът ще изпадне в покой. По време на това състояние редуцирайте поливането до веднъж на една-две седмици.

Ако докато се предполага, че е в покой, растението започне да пуска нови листа, трябва да нагласите температурите на по-ниски градуси или да намалите излагането на слънчева светлина. Прищипете новия растеж.

Има риск при презимуването някои растения да загинат. За да постигнете най-добри резултати, изберете най-здравите растения от градината.

Време за събуждане

През март преместете растенията от стаята, където са презимували, в топла стая. До 10-12 дни ще се формират първите зелени листа. След като излязат от покой, растенията ще имат нужда от поне 6 часа слънчева светлина всеки ден. Ако няма достатъчно естествена светлина, заменете я с изкуствена.

След като времето се затопли, пиперът ще има нужда от закаляване, преди да бъде преместен отново навън. Пресадете в градината, след като мине опасността от пролетни слани.