0

Р еколтата с винените сортове грозде ще бъде по-малко тази година, но за сметка на това ще е с добро качество. Това важи за районите, които не са пострадали от болести и градушки.

Така коментираха пред „Телеграф“ с пълно единодушие Йордан Чорбаджийски, шеф на Националната лозаро-винарска камара (НВЛК) и Красимир Коев от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ). Беритбата ще закъснее малко и се очаква да започне в края на август и началото на септември. Причината е, че гроздето не може да узрее и да набере необходимите градуси, обясни Чорбаджийски.

Мелник

Въпреки че очакваните резултати в цялата страна са различни, вярват, че виното от реколта 2023 г. ще е добро. Традиционните винени райони като Сандански, Монтанско, Врачанско, Хасковско обаче са със силно пострадали лозя, предупредиха Чорбаджийски и Коев. За сметка на това се очакват добри добиви от Лудогорието, Русенско, Централна България и Бургаско, въпреки че гроздето ще е по-малко. От ИАЛВ направиха анализ и прогноза за състоянието на лозята по области и очакваните добиви пред „Телеграф“.

Черно гниене

В Монтанско и Врачанско поради интензивни валежи лозята са силно заразени с мана и черно гниене. За сметка на това във Видинско насажденията са в по-добро състояние поради леките и отцедливи почви. Въпреки това се очакват 50% по-малки добиви за целия район.

В Плевен, Ловеч, Велико Търново и Габрово фитосанитарното състояние като цяло е добро, но на места, където не е прилагана навреме растителна защита, има големи поражения от мана, но добивите се очаква да са като миналогодишните.

Лудогорие

Варна, цялото Лудогорие и Русе очакват с 20% повече реколта спрямо миналата година, а болестите са в рамките на нормалното. Въпреки това във Варненско, Шуменско и Добричко има силно засушаване от началото на лятото. В най-североизточните части на страната реколтата силно може да се редуцира, ако сушата продължи, предупреждават от ИАЛВ.

Същото е положението и в района на Бургас. Там сушата продължава три месеца и ако не вали, добивите могат значително да паднат, предупреди Йордан Чорбаджийски.

Сливен и Ямбол

В тези два района има масиви с мана, където не са извършени навременни пръскания. Там, където стопаните са се погрижили навреме, се очакват добиви на нивото на миналогодишните.

За силно нападение от мана също съобщават в района на Хасково, Стара Загора и Кърджали. Там обаче, където лозята са опазени навреме, ще имаме по-високи добиви с 20%, казаха от ИАЛВ.

Хисаря и Брезово също са потърпевши от падналите градушки и силно нападение на мана, но като цяло в Пловдивска област се очаква добра реколта, подобна на миналогодишната.

Невиждан срив в Югозапада

Невиждан срив на добивите чакат в Югозапада заради валежите, които докараха мана. В лозята на района в Благоевград, Кюстендил, Самоков и Перник в отделни масиви се наблюдава до 80% унищожение на гроздето. Допуска се, че реколтата общо ще е с 30% по-малко от тази през 2022 г.

Нападна направо гроздето

Характерно през тази година, е че маната засегна направо гроздовете, а не се прояви първо по листата. Трябва да се отбележи, че все повече гроздопроизводителите използват дронове в борбата с болести и неприятели в лозята, когато е невъзможно заради дъждове да се влязат в редовете трактори и прикачна техника. Поради обилните и чести валежи гроздопроизводителите бяха затруднени да извършват необходимите обработки и пръскания с препарати в лозята, което от своя страна доведе до големи поражения от мана в някои от масивите – до 100% унищожена реколта, сочат анализите на експертите.