0

П одрязването на овошките може да бъде поддържащо през всеки сезон, но за силна реколта е необходимо да правим стресово подрязване. Това разказа Добрин Христов, който има овощна градина и е овощар любител.

Стресово е, защото се прави в по-студено време и затова предизвиква по-голямо плододаване, обясни той. В двора му в района на Дупница има череши, стари крушови дръвчета, включително и зимни масловки, ягоди, малини, които се саморазсаждат. Лози и асми. Той разказа, че почти не извършва никакво пръскане, може би, защото насажденията са здрави.

Круши

Той сподели, че крушовите дръвчета не ги крои много, но периодично премахва гнилите и сухи клони. По принцип крушовите дръвчета не изискват много грижи, те като кактусите дори не обичат често да бъдат поливани. Масловките ги бере на ръка с висока стълба през септември, защото заради затоплянето те падат на земята. Малини

В двора покрай оградата има малинови насаждения, които плододават целогодишно от май, докато паднат слани. Навремето са им подарили едно коренче и те са започнали да се саморазсаждат. На никого от семейството не е известен сортът, но сега вече те раздават коренчета на близки и приятели.

Лозе

В двора има лозе с различни сортове. Някои от тях са стари и местни, други са купени от пазара. Любимият сорт на Добрин е „Бланко“, но мнозина го наричат „Изабела“. Много е сладко, но е винен сорт. Вкусът напомня на касис и ягода и от него си прави вино розе.

Според Добрин това не е местен сорт, но не изисква пръскане. За сметка на това е зависим от сушата. Ако е силна сушата, лозата може да изресява и да не плододава, затова е необходима поливка.

На две пъпки

Резитбата на лозята прави през март, като тази дейност е специфична за различните краища на страната. На някои места се прави през април, на други през февруари. Прави се на две пъпки, а специалистите оставят по две пръчки. Има два вида отглеждане на лозя Гюйо и асмалък.

Първият тип е познатото тип лозе, където се поддържат от стълбове и има вертикално разположение на растенията. Другият е хоризонтално разпространение на лозата, на височина над 1,5 м над земята. Вертикалното отглеждане масово се използва за винени сортове.

Силово

Когато лозето се крои силово, на един дебел клон се оставят по-малко пъпки, за да има резитба, дори и да е суша, ако пък има възможност за поливане, могат да се оставят и повече пъпки. Пъпките са в основата на всяка една пръчка, уточни овощарят.

При резитбата е важно да няма много чепове, това са стеблата, които излизат от самия дебелец. Това е самата лозница, която прави завой на скелето. Важно е да се има предвид, че ако сортовете са десертни, се нуждаят от третиране с препарати в зависимост от сорта.
Важно е да се посъветвате с агроном, в случай че отглеждате различни сортове лозя.

Преди зреене

Важно е да се знае също, че поливането на лозето не е желателно особено преди да започне зреенето. Трябва да се разреди и спре и поливане, и пръскане, освен срещу оси, които изпиват зърната.

Ракия става от вино и джанки

Сортовете, които Добрин отглежда, са „Кардинал“, „Наслада“, видове мавруди, като винените не пръска с нищо.

При правене на виното следи захарността да е 24 градуса. Ако ширата не я достига, добавя захар. Ракия прави и от пращина, джанки и череши. Не си заслужава труда да се вари ракия от круши и черници според Добрин.

От другите плодове правят сиропи в соковарка.