0

„България е в челната десетка в света по производството на малини. Нова Зеландия, Австралия и Англия вече са след нас. Това съобщи председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите (БАМЯ) Божидар Петков пред „Телеграф“от Китай, където се проведе традиционна Международна научна конференция по малините, като домакинството е на ротационен принцип, обясни той. България се представи с модерни технологии за отглеждане и садене на малини и с 14 топкомбайна за прибиране на реколтата на розовите плодове.

Признание

Страната ни в лицето на БАМЯ получава високо признание за развитието на малинопроизводството на световния форум. Новите технологии са направили огромно впечатление в Китай, където няма проблем с работната ръка и прибирането на плодовете е предимно ръчен труд. Китайската медия farmer.com.cn подробно е отразила събитието. От публикциите става ясно, че производството на малини в Поднебесната империя се намира в златен период, а плодът е признат там за суперхрана.

Фабрики

Представителите на чуждите страни са посетили фабрики за производство на здравословни храни с малини като сокове, мармалади, бисквитки, вино и др., разказа Божидар Петков. В Китай са направили висока оценка на защитните за природата функции на малиновите насаждения и там започват акция срещу опустиняването именно с плантации от розовите плодчета. „Малината е не само икономичен малък храст, но също така има функцията за защита от вятър и фиксиране на пясък. Предотвратяването и контролът на опустиняването в Китай ще предостави „китайска рецепта“ за научна защита и изкореняване на опустиняването на земята“.

Вятър

Малините са част от „китайски модел“ за постигане на „световната цел“ за нулева деградация на земята и насърчаване на устойчивото развитие на човечеството, става ясно от публикациите в тамошните медии. Идеята на този модел е да участват всички страни, в които се произвеждат малини, и той ще включва всички етапи на отглеждане и прибиране на растението, като ще се използват дронове, облаци за засаждане и пр. нови технологии. Според Божидар Петков агрофотоволтаиците също могат да бъдат в помощ при отглеждането на малини и ягодоплодни.

Агросолари в полза на ягодоплодни

„Трайните насаждения заради климатичните промени се налага да засенчваме с мрежи или други неща, така че по изкуствен начин си предпазваме малините от прекомерната слънчева светлина. Това припомни Божидар Петков, председател на Асоциацията на малинопроизводителите, пред „Телеграф“. Причината е, че ягодоплодните обичат около 40 процента засенчване. И ако ги засенчваме с агросолари, ще създадем добрини на малиновите и ягодови плантации. Първо те ще имат сянка, а засенчваща стена на агросолара ще ни носи и ток”, допълни той. За жалост ние не можем да се възползваме от това, защото в България няма определение за агросолар, изтъкна Петков. Според депутата Даниел Петров България е единствената страна, в която няма закон за агросолари. Според него такива текстове много трудно ще се приемат, защото агрофотоволтаиците не са така изгодни за инвестиции, те не носят толкова лесна печалба, колкото соларните паркове.