0

К огато става въпрос за градинарство, доматите са на върха на списъка ни. Но не много назад са краставиците.

За съжаление, често вместо хрупкави и със свеж вкус, краставиците ни се получават горчиви.

Краставицата е едногодишно растение от семейство Тиквови. Това семейство включва също едни от най-популярните растения в градината като тикви, тиквички и дини. Повечето представители са увивни с жълти цветове и стъбла с власинки.

Но може би най-важната им характеристика е, че съдържат веществото кукурбитацин. Това вещество растенията произвеждат като защитен механизъм. Вкусът му, разбира се, е горчив. Точно това вещество отказва неприятелите да нападат представителите на семейство Тиквови. В природата някои сортове краставици и други членове на фамилията съдържат толкова високо ниво на кукурбитацин, че плодовете им стават неядливи заради тяхната горчивина.

Селекция

Човечеството обаче е култивирало растенията от семейство Тиквови от хиляди години. По пътя на селекцията хората драстично са намалили нивата на това вещество, така че можем да се насладим на вкусните краставици, познати ни днес.

Но краставиците в градината ви все пак съдържат някакво количество кукурбитацин. Обикновено то е съсредоточено в листата, стъблото и корените на растението. Това е добре, защото то играе ролята, отредена му от природата – да държи неприятелите далеч.

Но ако и плодът е горчив, това означава, че ядете растение, което е стресирано.

Нивото на кукурбитацин е най-високо по време на зрелостта. Когато краставиците изпитват стрес заради околната среда, те произвеждат повече от това вещество до ниво, при което вкусът става горчив.

Оцеляване

Както добре знаем, растенията имат един приоритет – да се възпроизвеждат. Ако настане суша и растението е силно стресирано заради липсата на вода, няма резон да добиете вкусна краставица, докато останалата част от растението бавно загива. Вместо това растението превключва на режим на оцеляване и плодът става горчив, за да не бъде изяден от животни. Така плодът остава на стъблото недокоснат, после той бавно ще изгние и семената в него ще попаднат в почвата.

Но как да не отгледаме горчиви краставици? Някои сортове са по-малко податливи на този проблем. Това са тези с по-дебела кора. Когато ги избирате, гледайте за семена, на чийто етикет е отбелязано, че са по-малко горчиви или пък са по-устойчиви на горещини. Много хибриди са култивирани да са по-малко горчиви.

Температури

Краставиците, изложени на температурен стрес, ще образуват по-високи нива на кукурбитацин, което ще доведе до горчив вкус. Неправилно поливане – твърде много вода или твърде малко, ще причини същият проблем. Поливане с лейка, с маркуч или капково напояване по време на суша е превантивна мярка срещу образуването на твърде голямо количество от това горчиво вещество.

Помнете, че кукурбитацинът е защитен механизъм за растението. И ако то е нападнато от неприятели, ще произведе повече от това вещество в опит да държи вредителите далеч. Затова трябва да вземете мерки срещу нападението на неприятели възможно най-бързо.

Периодът на беритбата също има значение за вкуса на краставиците.

Размер

Големите, презрели краставици, оставени твърде дълго на стъблото, обикновено са по-горчиви. Те обаче са много подходящи за семена. Добре е да берете всеки ден, за да сте сигурни, че откъсвате плода веднага след неговото узряване.

Краставиците с неправилна форма също обикновено са по-горчиви. Причината е, че растението произвежда такива плодове точно когато е под стрес.

Неправилното съхранение при високи температури, когато е засилен естественият процес на изпаряване на водата, също ще доведе до висока концентрация на кукурбитацин в краставиците. Веднага след беритба плодовете трябва да се съхраняват в хладилник или веднага да бъдат консумирани.

Натъркайте, за да извадите горчилката

Кукурбитацинът обикновено е концентриран в този край, който е към стъблото, както и в кората. Затова, ако краставицата горчи, можете да отрежете по-голяма част от въпросния край и да обелите кората по-дълбоко. Измийте обелената краставици с хладка вода, за да отстраните остатъчната горчивина.

В крайна сметка може да прибегнете и до стария трик на нашите баби – да отрежете горния край и за 10-20 секунди да го разтриете в останалата част на краставицата. Образува се лепкава пяна, в която е концентрирана горчилката. Измийте пяната и изхвърлете отрязаната част от краставиците.