0

Т иквичките са доста издръжливи растения.

Толерират засушаване, могат да растат на всякакви видове почви и дават реколта цяло лято дори да са нападнати от неприятели.

Но когато се появят проблеми, листата обикновено първи дават признаци, че нещо не е наред. Затова е много важно да знаете всеки необичаен знак по листата каква диагноза подсказва.

Те растат големи и представляват естествен навес за плодовете при силно слънце. Затова още с един поглед можем да разберем дали всичко е ок.

Едно здраво растение трябва да има големи листа, изумрудено зелени на цвят. Те трябва да са яки и да държат формата си. С напредване на лятото листната маса става много голяма, освен ако не правите резитба.

Вода

Ако видите, че листата вехнат или са увиснали, но цветът изглежда нормален – очевидно растението има нужда от вода. Но не винаги е така.

Ако листата са загубили тургор и отдавна не е валяло, явно трябва да полеете. Но има и други причини, които водят до увяхване.

Може да звучи странно, но твърде много вода също може да доведе до увисване на листата. Ако почвата е подгизнала заради силен дъжд, това може да е причинило кореново гниене. Листата увисват, тъй като не могат да получат влага и хранителни вещества от корените, независимо от влагата в почвата.

Уплътнената почва също може да доведе до проблеми с корените, което от своя страна да лиши от вода и хранителни вещества листата. Ако имате глинеста почва или отглеждате тиквичките на място в градината, където почвата е утъпкана, това също ще доведе до повреждане на корените.

Бактерийно увяхване

Бактерийното увяхване (Erwinia tracheiphila) също може да предизвика загуба на тургор на листата. То обаче се развива в началото на сезона, когато растението се развива. Освен вехнещи листа, другите знаци за бактерийно увяхване са обезцветяване на стъблата и много по-тъмни от нормалното зелено листа. За съжаление, ако растението е инфектирано, трябва да го унищожите, за да предотвратите разпространението на болестта. Най-добрият начин е да го хвърлите в огъня.

Увяхването на листата може да е предизвикано и от калиев дефицит в почвата.

Друг проблем, който може да се появи по листата, са белите петна.

Най-честата причина за тях е брашнестата мана. Това е една от най-разпространените гъбични болести, които засягат растенията по цял свят. Проявява се с малки петна върху листата, които изглеждат като поръсени с прах. Разпространява се бързо, като покрива целите листа, стъблата и по-рядко – плода.

Понякога водата също може да причини бели петна по листата. Твърдата вода оставя минерални наслагвания, когато се изпари. Решете проблема, като поливате в основата, а не върху листната маса.

Предвестник

В редки случаи дефицитът на цинк може да причини бели петна върху листата на тиквичката.

Малките жълти петна върху листата може да са първите знаци, че растението е поразено от брашнеста мана. Ако хванете заболяването в тази ранна фаза, шансовете за излекуване са много големи.

Ако забележите светложълти, кафяви или жълтокафяви петна върху листата, има голяма вероятност това да е пероноспороза или фалшива брашнеста мана. Ако обърнете листото, ще видите спори, които растат на долната част, там, където са петната.

Пероноспорозата се появява по време на хладно и дъждовно време, като започва през юни и продължава през целия вегетационен период. Освен тиквичките, това заболяване засяга също тиквите, краставиците, пъпешите, дори спанака. То може да се контролира с фунгицити на медна основа.

Липса на желязо и магнезий може да доведе до некроза, която изглежда като пожълтяване между жилките на листата. Ако имате такива съмнения, направете тест на почвата.

Неприятели

Обезцветяването на листата, когато те станат бледозелени или бледожълтеникави, може да се дължи на нападение на неприятели, които смучат соковете на растението. Сред най-често разпространените вредители са листните въшки, акарите и белокрилките. Напръскайте растението с инсектициден сапун или масло от нийм. Правете това рано сутрин, когато цветовете са все още затворени и активността на опрашителите е ниска.

Жълтеникавите листа могат да се знак, че растението е поразено от слана. Друга причина може да бъде липса на азот. Ако имате такива съмнения, проверете растенията в близост за подобни знаци.

Стават кафяви и се завиват при суша

По време на голяма суша и горещини листата на тиквичките започват бързо да кафенеят и да се завиват. Поливайте в дълбочина, напоявайте добре почвата, особено по време на дълги периоди без валежи.

Ако обаче растенията получават достатъчно влага, проблемът може да е дълго – прогресирало нападение на неприятели или заболяване в напреднала фаза.