0

Е дин от начините да направите ястията вкусни е с билков сироп.

Много градинари се чудят какво да правят с толкова много босилек, мащерка или риган, които имат в градината си. Част от тези билки могат да бъдат съхранени, като се изсушат. Друга част обаче може да се превърне в билков сироп, който подчертава вкуса на приготвяните в кухнята ястия.

Билковият сироп има и друго преимущество. Комбинацията от вода, захар и билки засилва ефекта на всяка от съставните му части. Така например захарта подчертава аромата на растенията.

Необходимо

За да си направите билков сироп, никак не е трудно. За целта трябва да имате:

тенджера с капак

цедка с фина мрежа

бъркалка

чиста бутилка или буркан с капак

Съставките също са прости:

бяла захар

вода

свежи билки

Най-подходящото време, за да наберете билките за сиропа, е рано сутрин, преди изпаряването на росата.

Рецептата също е лесна. Съставките се смесват в съотношение 1:1:1 – вода, захар, свежи билки.

Измийте билките в мивката. При билките с меки стъбла като босилек и мента откъснете листата и ги сложете в мерителна чаша. При билките с дървесни стъбла като мащерка и розмарин опитайте се да изберете все още зелени и еластични стъбла и оставете листата на стъблото. Сложете ги в мерителната чашка.

Посоченото по-горе съотношение може да се промени, ако правите сироп от цветове като лавандула и роза. В този случай използвайте четвърт чаша листенца вместо цяла.

Приготвяне

Как да запазите етеричните масла в билките? За целта не е добре да прилагате метода на нагряването – да сложите листата във вода и да кипнете. Това трябва да се избягва, тъй като прекомерното нагряване унищожава естествения аромат на билките.

Вместо това следвайте тези съвети:

Когато правите билков сироп, водата трябва да се кипва с капака върху тенджерата. След като водата заври, намалете котлона, махнете съда от огъня и бързо сложете билките в тенджерата. След това отново сложете капака отгоре.

Засечете с таймер 15 минути.

Правейки билков сипор по този начин, ще можем да уловим част от деликатните ароматни масла в стъблата. Тези масла ще се кондензират върху капака – нещо като дестилиране. След изтичането на 15-те минути вдигнете капака и изсипете кондензиралата пара вътре в тенджерата.

Прецедете билковата инфузия през цедка със ситна мрежа. Върнете водата в тенджерата и добавете чаша захар. Сложете съда отново на котлона. Нагрейте сместа на среден огън, докато захарта напълно се разтопи. Продължавайте да нагрявате, докато сиропът започне да къкри. Изключете котлона и преместете тенджерата настрани.

Сложете капака и оставете сиропа да се охлади до стайна температура, преди да го използвате.

Съхранение

Сиропът може да се държи на стайна температура и да се използва в рамките на седмица, а в хладилника издържа месец. Част от него може да замразите, като го изсипете във форми за лед. Веднъж замразен, съхранявайте го във фризера в найлонови торбички. Билковият сироп на лед е идеално допълнение към лимонада или студен чай.

Ако съхранявате сиропа в хладилника, извадете го час преди да бъде използван, защото ароматът му е най-силен на стайна температура.