0

П риродата вече се събуди и градинарите с нетърпение чакат да засадят разсада в градината.

Дотогава обаче има още малко време, през което можете да обмислите как да дадете на растенията най-добрия начален старт.

Спокойно може да се каже, че доматът е цар в градината. Все още е само април, но градинарите вече си мечтаят за сочните доматчета, които ще берат през лятото. За да добиете добра реколта, в ямките за доматите можете да сложите добавки, които да подобрят плодородието на почвата. И съответно да оберете много щайги хубави, големи и сочни домати.

Всички знаем, че доматите имат нужда от много хранителни вещества, от добро поливане, много слънце и достатъчно място. Много стопани дори ги смятат за най-претенциозните растения в градината. Но за нищо на света няма да се откажат да ги отглеждат, защото усилията си заслужават.

Корени

За да растат добре, доматите имат нужда от здрава коренова система, добре прикрепена в почвата. Тя се развива в дълбочина, където е влагата и хранителните вещества. За да помогнете на растението, можете да изкопаете ямка с няколко сантиметра по-дълбока от дълбочината на засаждане. По този начин ще позволите на корените да се развият по-лесно.

Добра идея е да направите тест на почвата, преди да започнете със самото садене на разсадите. По този начин ще знаете от какви вещества имат нужда лехите.

Но дори тестът да покаже, че почвата е ок и няма нужда от никакво подхранване, винаги можете да добавите компост в изкопаната ямка за доматите. Компостът внася хранителни вещества, които се освобождават бавно в почвата. Освен това той подобрява и нейната структура.

Три сестри

Вероятно сте чували или чели, че е добре под доматите да бъде заровена рибешка глава. Разлагащата се глава действа като тор с бавно освобождаване. Идеята идва от индианците и техния метод, наречен Три сестри – съвместно отглеждане на царевица, боб и тиква. Те винаги са заравяли рибешка глава преди засаждане на царевицата. Много важно е обаче и доматеното растение, и главата да бъдат заровени надълбоко, за да не привлечете вниманието на животни, които могат да надушат разлагащата се риба.

Това, от което доматите имат най-голяма нужда в началото на новия сезон, е азотът. Азотът играе ключова роля за развитието на листната маса. Обогатете почвата с азот в началото, защото точно това е моментът, в който растението има най-голяма нужда от него. Когато започнат да пускат цветове, доматите имат нужда от повече фосфор за развитието на плодовете.

Хемоглобин

Естествен източник на азот е сухата кръв, която се предлага и на българския пазар. Тя действа като тор с бавно освобождаване, който няма да изгори младите деликатни разсади.

Друга съставка, която можете да добавите в ямката, която сте изкопали за доматите, е гнилата шума. Тя също подхранва почвата и подобрява нейната структура. Подобрявате и микробиома чрез полезните организми, които живеят в шумата.

Микориза

Като споменахме микробиома, трябва да признаем, че най-добрият му подобрител е микоризата. 90% от растенията в света разчитат на симбиозата между корените си и гъба, която живее в почвата. Микоризата е симбиотична асоциация на зелено растение и гъба. Растението улавя енергия от Слънцето чрез фотосинтеза и я доставя на гъбата, която се храни с вода и минерални вещества от почвата. Съюзът се случва в кореновата система на растението. Гъбата от своя страна разгражда хранителните вещества в почвата, преобразувайки ги в усвоима форма за растението. Тя също така увеличава площта на кореновата система, което прави доматите по-устойчиви на засушаване.

Микоризата действа най-добре, когато се прилага директно върху корените на растението. Това означава да я добавите при засаждането на доматите.

Магнезий

Магнезият е друг елемент, който играе роля за доброто развитие на растенията, особено за младите такива. Той е важен електролит, който помага за обмяната на веществата в растението и за контрола на важни биохимически процеси. Магнезият изгражда сърцевината на всяка молекула хлорофил в растителните тъкани. Ако в почвата има дефицит на магнезий, това директно влияе върху производството на хлорофил в растението. Добър източник на магнезий е английската сол, която можете да добавите при засаждането на доматите.

И последният материал, който е добре да добавите в ямката за доматите, е тор от калифорнийски червеи. За разлика от компоста торът от червеи задържа по-добре влагата и по този начин подобрява структурата на почвата и запазва

в нея хранителните вещества, предпазвайки ги от отмиване. Той също така няма да изгори деликатните корени на младите растения, каквато опасност има при изкуствените торове.