0

П одобно на доматите краставиците в списъка на всеки градинар.

За да имате богата реколта и да се радвате на крехка шопска салата, трябва да следвате няколко важни съвета, за да избягвате често срещани грешки.

Една от най-разпространените грешки е нетърпеливите градинари да засадят разсада, без да го закалят. Закаляването означава всеки ден да оставят на открито разсада, като увеличавате постоянно времето навън. Започнете с един час на ден, увеличавайте това време, докато растението може вече да се засади за постоянно в градината. Това се прави, като изкопаете дупка, малко по-голяма от кореновата система. Нагласете корените в земята, като оставите достатъчно място – около 30 см между растенията в редовете и около 60 см отстояние между самите редове. След като притиснете внимателно почвата, полейте добре в дълбочина. Оттук насетне поливайте веднъж или два пъти седмично. Спрете поливките при дъждовно време, защото тогава има опасност от развиване на мана.

Алелопатията – това означава растенията да живеят в полезно партньорство, също е важна за краставиците. Засадете около тях турти, невен или латинки. Техните цветове ще привлекат опрашители и ще служат като капан за вредните насекоми като акари и листни въшки. Копър, фасул, грах, репички, слънчоглед, царевица са други култури, които са добри съседи на краставиците. Избягвайте да засаждате до тях ароматни билки като босилек, градински чай и джоджен, както и пъпеши и картофи.

Почва

Краставиците обичат рохкава песъчлива почва. Помнете, че корените им растат надълбоко. Макар да понасят почти всеки вид почва, не забравяйте, че краставиците не могат без три неща: вода, компост и добре угнил оборски тор. Но не е достатъчно просто да им хвърлите малко тор и да ги оставите да се оправят. Те имат нужда от хранителни вещества в три случая: когато се засадят, когато сложите мулч и на определени интервали от развитието им. Краставиците се нуждаят от доста подхранване, подобно на доматите, царевицата, чушките и патладжана. Но ако прекалите с наторяването, ще получите много листа и малко цвят, което означава слаба или почти никаква реколта. Затова подхранването трябва да е премерено. Използвайте течен тор на всеки две седмици. Когато започнат да пускат цветове, спрете наторяването. Оттук насетне е нужно само редовно напояване.