0

Н ад 70% от малиновата реколта е поразена от слънчев пригор за последните дни на юли, когато градусът на термометъра опря почти 40 градуса. Това са белите петна, които се образуват от едната страна на плодовете в резултат на високата температура, която се развива на полето. И ако термометърът отчита 35 градуса, то на нивата тя може да достигне 70 градуса. Там където слънцето е докосвало нежната кожица на плодове и зеленчуци, се образуват бели петна, които приличат на стотинки, а плодовете сякаш са сварени.

Температурата на полето може да достигне 70 градуса.

 Температурата на полето може да достигне 70 градуса.
МЗХ/архив БАМЯ

Слънчевият пригор не е болест, а недостатък, в резултат на който производителите почти не могат да пласират реколтата си. Той не е непознат за страната ни, но ако допреди три години пострадалата реколта е достигала до 15-20 процента, то от това лято ситуацията драматично се променя.

Земеделците вече са единодушни, че това е новият бич на климатичните промени. За това разказа пред „Телеграф“ председателят на Българската асоциация на малинопроизводители и ягодоплодни Божидар Петков.

Германия

Най-важното в момента за производители на малини и зеленчуци е да защитят спешно растенията си от слънчевия пригор, препоръча той. Един от начините е да правят мрежово засенчване, но този вариант е твърде скъп и отиват между 400-500 лв. на дка. Последният вик, който се практикува особено в Германия, е така нареченото водно засенчване и струва между 25 и 30 лв. на дка, обясни Божидар Петков.

Зам.-министърът на земеделието Лозана Василева и Божидар Петков на празника на малината 

 Зам.-министърът на земеделието Лозана Василева и Божидар Петков на празника на малината 
МЗХ/архив БАМЯ

При водното засенчване се използва разтвор на инертни материали като овощарска вар, глина, хума. Насажденията се пръскат с метла, гръбна или тракторна пръскачка, в зависимост от площите, които се отглеждат. Може да се реагира веднага след като се чуят прогнозите за времето. Тези материали образуват бял филм около плода и го защитават от слънчевото изгаряне и т.нар. сваряване. Тези материали са признати за екологични и биологични и не е необходимо да се чака да мине карантинен период при брането, както е при другите химични препарати, увери Божидар Петков. Той допълни, че ирландците са изкарали на пазара иновативен течен препарат, който е създаден на основата на кафяво водорасло също.

Лимонена киселина

Ако стопаните се страхуват, че плодовете и зеленчуците ще са побелели от третирането, могат да ги напръскат с разтвор на лимонена киселина, преди да ги изкарат на пазара.

Домат пострадал от слънчев пригор. 

 Домат пострадал от слънчев пригор. 
МЗХ/архив БАМЯ

Прави се разтвор от 100 л вода с половин кг лимонена киселина. Божидар Петков допълни, че много често дори и това не е необходимо, особено при малините, защото само след два или три дни тази белота изчезва от сутрешната роса.

Охлаждат череши с хидрокюлер

Председателят на БАМЯ разказа, че в Германия масово овощарите използват хидрокюлер (хладилен агрегат), съоръжение, с което набраните череши се изтръскват в студена вода от 5 градуса, в което има лимонена киселина. Така от една страна премахват остатъците от овощарска вар, която използват за защита, включително и от слани, и от слънчев пригор. По този начин черешите се охлаждат само за пет минути. След това се изваждат и минават през вентилатор, който ги изсушава и направо се нареждат в пликове и кашони. Оттам се зареждат в хладилни камиони и се карат в търговски вериги. Те могат и да се наредят в хладилни складове, където издържат свежи до 3 месеца. Точно по този начин са съхранени най-късните череши, които се предлагаха в търговската мрежа, обясни малинопроизводителят. Той уточни, че в България също има земеделци с хидрокюлери, но са твърде малко.

De minimis: Помощи чрез форсмажор

Браншът на малинопроизводителите е предложил на ресорния зам.-министър на земеделието Лозана Василева да се отпуснат помощи за форсмажорни обстоятелства на пострадалите стопани от слънчев пригор. Това според нас е единствената възможна форма за компенсация на стопаните за защита от глобалните климатични промени, каквито са горещините, нетипични за нашите ширини вече трета поредна година, а 2024 г. е призната безспорно за най-горещата, обясни Петков.

70% от малиновата реколта тази година е поразена от слънчев пригор. 

 70% от малиновата реколта тази година е поразена от слънчев пригор. 
МЗХ/архив БАМЯ

Слънчевият пригор дори не е включен като опция сред застрахователите, защото досега не е имало такива сериозни поражения. Производителите на малини са особено потърпевши, защото побелелите малини не могат да се продават за прясна консумация, преработвателите не искат да ги купуват, защото белите плодчета придават нестандартен вид на мармаладите и сладката. Единственият възможен вариант да бъдат купени е за най-ниската категория.

Програма за лятно пръскане

Председателят на малинопроизводителите предлага да се предвидят средства за подпомагане на стопаните за лятно пръскане, аналогично на програмата за зимното пръскане. По този начин стопаните ще имат средства спокойно да защитят насажденията си от вредоносното влияние на глобалните климатични промени, купувайки си препарати за течно засенчване за преодоляване на топлинния стрес. „Високите температури не са случайност, а тенденция и все повече се задълбочават и е необходимо да се заложат промени в Стратегическия план за програма за защита от климатичните промени. Навремето имаше програма за първична обработка на земеделската продукция. Тогава със средствата по нея земеделските производители купуваха хидрокюлери, оръдия срещу градушки и др. Настояваме тази програма да бъде възобновена и да се намери бюджет за нея за 2025 г.“, заяви шефът на БАМЯ.