0

В сяка година градинарите се въоръжават с какви ли не инстументи, семена и разсади, за да реализират мечтаната градина през новия сезон.

Често обаче забравят за едно важно нещо, което ще им гарантира богата реколта – почвата.

Подробната информация за почвата във вашата градина е ключът към това зеленчуците да получават онова, което им е необходимо. Ето няколко просто теста, които можете да направите в домашни условия.

С прости думи, почвата е направена от глина, пясък и тиня.

Песъчинките са достатъчно големи, за да ги видите в почвата. Те не се слепват и пропускат воидата и кислорода към корените на растенията.

Тинята е богата на хранителни вещества. Задържа вода и обикновено можете да я видите край потоци и речни корита.

Частиците глина са най-дребни и на пипане са лепкави. Слепва се лесно и много добре задържа вода и хранителни вещества.

Всяка една съставка от трите в твърде голямо количество създава далеч от идеалните условия за отглеждане на растения.

Проблеми

Ако имате твърде много глина, дренирането на почвата няма да е добро и почвата ще е трудна за обработка. При твърде много пясък хранителните вещества се отмиват лесно. Това, което ви трябва, е почва, която съдържа около 40% пясък, 40% тиня и 20% глина. Тази смес осигурява добро дрениране, като същевременно задържа хранителните вещества, влагата и кислорода.

Много е важно да знаете какъв точно вид почва обработвате. Това ще ви даде възможност да я обогатявате, така че получите оптимално съдържание. Идеята не е да се отчайвате, ако почвата ви не е идеална, а да знаете какво да предприемете.

Ето и трите теста, които можете да направите.

1. Тест със стискане

Това е най-лесният и бърз тест, който можете да направите. Просто вземете пълна шепа с влажна пръст и я стиснете в ръката си. След това отворете шепата си и вижте резултата.

Почва с много глина ще е като слепена и ще задържи формата си. Можете дори да забележите отпечатъци от пръстите си.

Песъчлива почва – тя се разпада лесно, когато отворите ръка.

Идеалната почва е тази, която задържа формата си, но се отронва парче, когато натиснете с палец.

2. Тест с утаяване

Вземете буркан от един литър. Поставете в него почва от градината си – на 1/3, най-много ½ от буркана. Напълнете буркана с вода, като оставите свободни два сантиметра и половина отгоре. Сложете капачката и го раздрусайте.

Оставете буркана, без да го пипате, за поне 24 часа. Различните частици в състава на почвата бавно ще се утаят. Най-тежките – пясъка, ще се утаи на дъното, а най-леките – глината, ще се утаи на повърхността. Най-добре е да оставите буркана за няколко дни, тъй като на глината й трябва повече време, за да се утаи. След това внимателно разгледайте слоевете, които са се образували.

Пясъкът се е утаил на дъното, следва тинята и накрая – глината. Измерете в какво съотношение са тези слоеве и преценете дали са близко до желаното 40:40:20. Можете да тествате няколко участъка от градината си или отделни лехи.

Взависимост от съотношението, което видите, ще вземете решение как да действате.

3. Тест с червеи

Здравата почва е благотворна за организмите. Един от най-показателните белези на здравата почва е добрата популация червеи, които се намират в нея. За този тест почвата трябва да е леко затоплена, до 12-13 градуса по Целзий или повече.

Изкопайте дупка с размери 30 на 30 на 30 сантиметра.Сложете изкопаната почва в кофа. Пресейте почвата и пребройте червеите, които намерите. За това количество е добре да имате около 10 червея. Повече – по-добре.

Ако не откриете никакви червеи или те са по-малко, значи в почвата ви няма достатъчно хранителни вещества и органични материали.

Доброто количество червеи е и добре за почвата. Подхранете с компост, за да я обогатите.