0

Ц арицата на есенната градина безспорно е дюлята. Не случайно при някои народи името на този плод е кралица. Може би защото точно като своята посестрима мушмулата, с която са от едно семейство, колкото повече стареят, толкова по-ароматни и сочни стават. Дюлята е символ на угасващото слънце, което през есента слиза все по-близо до земята, докато не съвпадне с нея в деня на зимното слънцестоене. И удивително е, че бледозелените или бледожълти кралици могат да останат на дръвчето до това време, ако няма вятър, който да прекърши клоните и да ги духне на земята.

По рафтовете

Плодовете на дюлята могат да се наредят по рафтовете в стаите и да създават настроение с аромата си. Въпреки че в днешно време по магазините се появяват сортове, които все по-малко ухаят, но за сметка на това са по-издръжливи. Най-добрият начин за съхранение е да се наредят в стаи, където няма отопление, за да не изгният. Това може да стане и върху стари вестници, като периодично се проверява за загниващи плодове, които веднага трябва да се отстранят и да се употребят.

Греяна ракия

Най-добре е да се сложат на фурна и да се изпекат. Издълбава се загниващото място и се поръсва с малко захар и след това се пече. Когато се поднася, може да се добави клонче зелено индрише, защото тази подправка омекотява стипчивата дюля и я прави божествена на вкус. Неслучайно двете поотделно или в комбинация са отлично средство срещу простуда, бронхит и болно гърло. Едно от най-добрите лекарства срещу есенна настинка и повишаване на настроението е да се нареже на малки късчета, да се пусне в карамелизирана захар, да се добави канела и индрише и след това да се изсипе ракия, която да се направи на греяна. Трябва да се следи ракията да заври и да се „обърне“, защото ако не се дочака този момент, на следващия ден много боли глава.

Пелте

Пелтето е майсторско сладко, то се прави от сърцевината на плодовете със захар, които се варят и прецеждат през марля и се насипват в топли буркани. Свареното дюлевото пелте прилича на есенното слънце. Особено вкусно е в комбинация с палачинки, мекици, чай. Вече са малко домакините, които го приготвят, но който го опита, винаги ще иска втори път.

Пуйка на фурна

Дюлята в съчетание със сини сливи и малки обелени лукчета е отлична гарнитура към печена пуйка или телешко, но защо не и домашна кокошка. Около обработеното в марината месо в дълбока тава за гювеч или йенско стъкло се нареждат парченцата дюля, сини сливи без костилки и малки лукчета и цели чеснови глави. Заливат се с мазнина, с малко ликьор от малини, праскови или вишни, добавя се сол, щипка канела, кардамон, кориандър и късче индршие и се пече под капак или покрито с фолио.

Прост и вкусен сладкиш

Две големи дюли се настъргват, поръсват се с канела и малко карамфил. Тавата се покрива с намаслена хартия и дъното се покрива с настъргания плод. Приготвя се тесто от едно или две яйца, чаена чаша захар, 2 чаени чаши брашно, в което се сипва 1 чаена лъжичка сода или бакпулвер, и 1 чаена чаша олио, но в никакъв случай зехтин, защото ще развали аромата. Разбърква се и със сместа се залива настърганата дюля. Пече се в леко загрята фурна около половин час. Когато е готово, пробвате с клечка за зъби, вадите от фурната и обръщате в широка чиния или поднос за торта. Украсява се с малини, ягоди или просто се поръсва с пудра захар.

Кралски домашен оцет

На есен , когато имахме доста дюли ги измих, нарязах, сложих в трилитрови буркани и налях топла вода. Сложих марля с ластик и оставих в неотопляема стая. Днес прецедих и си имам чудееесен оцет с деликатен дюлев привкус. Тази рецепта споделя Мария Добрева на страница за ферментирали храни в социалната мрежа Фейсбук. Ферментацията на оцета е траяла няколко месеца.

С тази рецепта със сигурност не откривам топлата вода, просто съм много щастлива и благодарна, че с минимум напън се получи чудесен резултат, споделя въодушевена Мария Добрева.

Баница с канела и моркови

От дюля, комбинирана с настърган морков, ябълка и няколко сини сливи може да се приготви баница, подобна на тиквеника.

Плодовете се настъргват, отделно се счукват орехи със захар. Добавя се канела, може и малко ванилия, ако обичате този аромат. Готовите кори се поливат с олио, ръси се от плодовата смес в единия край и се нареждат в тава, без високи бордове. Поръсва се отгоре със захар и малко олио или разтопено масълце. Пече се в силно загрята фурна.