0

К алцията има важно значение за развитие на растенията.

Калцията е причината растенията да изградят силна структура – от стъблото до листата и плодовете. Той играе важна роля за формирането на стените на клетките и мембраните. Също така стимулира развитието на силна и голяма коренова система. Калцията играе роля и за възможността на растението да завърши своя жизнен цикъл, както и за формиране на имунен отговор срещу различни вредители, заболявания и други източници на стрес. Калция е важен не само за самите растения, но и за здравето на почвата.

Признаци

Има четири признака на калциев дефицит.

Веднъж усвоен от растението, калцият се инкорпорира в стените на клетките. Поради тази причина първите признаци на калциев дефицит са строго локализирани – засегнати са само определени части от растението. Обикновено тези знаци се проявяват на младите листа и новите издънки.

Сред първите признаци е изгаряне на върха на младите листа. По-старите листа изглеждат здрави, но новите имат черни или кафяви лезии на всеки връх. С напреднаването на калциевия дефицит некрозата на тъканите продължава и може да обхване външните пъпки и краищата на корените.

Завити

Калциевият дефицит се проявява също с неправилен, изкривен и странно изглеждащ навсякъде растеж. Новите листа се появяват завити. Листната маса може да е по-малка от нормалното, деформирана и усукана. Понеже калцията играе роля за създаване на силни стени на клетката, новите листа може да са слепнали и да се разкъсват, когато се развият.

Без достатъчно калций растенията се развиват по-малки и дават по-бедна реколта. Стъблата стават чупливи. Кореновата система е по-къса. При някои култури калциевият дефицит води до окапване на цветовете.

Петно

Но най-ясният сигнал за калциев дефицит е върховото гниене. То започва като по-тъмно воднисто петно на долната част на плода. С прогресирането на проблема, мекото петно се изсушава и става твърда черна лезия, която може да обхване повече от половината плод. Върховото гниене засяга доматите, пипера, патладжана, тиквичките, тиквите, дините и краставиците. Обикновено се проявява върху незрели плодове, които са във фаза на бърз растеж.

Върховото гниене се получава, когато липсва достатъчно калций за формиране на здрава кожица и пулпа. Стените на клетките и мембраните губят интегритет и тъканите не могат да се задържат от кожицата.

Калциевият дефицит се среща най-вече при доматите, пипера и дините.

Най-лесният начин да се справим с проблема е да обогатим почвата с богати на калций добавки.

Най-лесният начин е да обогатим почвата с вар. Това е екстремно алкален материал и ще повиши pH на почвата. Затова е много препоръчително да тествате pH на почвата, преди да използвате вар.

Брашно

Костното брашно внася калций малко по-бавно от варта. Но не повишава нивото на pH толкова много. Освен калций, костеното брашно съдържа големи количества фосфор и малко азот.

Гипсът – калциев сулфат, също е чудесна опция с бързо действие. Той е най-безопасен, защото е неутрален и не се отразява на нивото на pH.

Дървесната пепел е безплатен източник на калций, калий, фосфор и магнезий. Използвайте я пестеливо, за да не покачите pH.

Добавяйте яйчени черупки в компоста

В дългосрочен период покачвайте нивата на калций в почвата внимателно и бавно. В компоста си добавяйте яйчени черупки, животински кости и друг източник на този минерал. Натрошени яючени черупки, разпръснати в основата на растенията, също върши работи. Но е необходимо време, за да може черупките да се разградят до форма, която да е усвоима от растенията.

Гнилата шума също е обогатител на почвата, който съдържа добро количество калций, както и поне малко от всички други вещества, от които културите имат нужда.