0

Н а по-ниски цени, отколкото преди години се продават по пазарите и в супермаркетите боровинки, малини и череши в началото на март. И ако преди по това време килограм от сочните плодове можеше да се купи за най-малко 60 лв., то този март повсеместно кило от тях е най-много 20 лв. Това установи проверка на „Телеграф“ по столичните щандове. Само преди година малцина си позволяваха да вземат малка кутийка от малини 125 г за над 6 лв. Сега народът купува повече, защото са по-евтини.

Срок

Основната причина за този пазарен тренд в цените е, че търговците на едро не могат да си позволят вече дълго да задържат скъпите доскоро плодове, вадят ги от хладилниците и ги карат с камари по борсите. Това обясни една от продавачките на щанд на Женския пазар в столицата пред „Телеграф“. Тя дори позволява на всеки клиент да опита от стоката й, за да се убеди в качеството. Според нея в момента най-добрите боровинки са внесените от Чили, по-едри и по-сочни са. Те са по-добри от перуанските. Като качество и свежест обаче им съперничат докараните от Испания, които са основно от оранжерии. Въпреки това е видно, че плодовете са доста узрели и са почти на границата, която е по-подходяща за мармалад.

Южна Америка

Горе-долу по същия начин изглеждаха и тъмночервените едри череши от Южна Америка. Сладки и сочни, и нечувано евтини по това време. Те са част от изобилието на горски плодове по щандовете, като тази година дори ягодите от Гърция са на постижими цени. Около 6 лв. за 500 г, цени, на които доскоро купувахме през май. Българските оранжерийни боровинки, малини и къпини от съоръженията в Попово обаче още не са готови и се очаква да се появят на пазара в началото на април, коментира пред „Телеграф“ Божидар Петков от асоциацията на малинопроизводителите. Въпреки това в момента на някои места могат да се намерят едри, свежи къпини за 35 лв. за кг, въпреки че са по-скъпи от вносните, мнозина си купуват от тях, защото са български, обясни продавач на щанда. Всичко българско много се търси, нашите плодове са по-свежи и по-вкусни, допълни тя.

Германия

Възможно ли е плодовете да са наистина със срок на годност, който изтича. Според Божидар Петков има логика, а Агенцията по храните би могла да направи съответните проверки. „Имах подозрения за това, защото и аз попаднах на подозрително евтини боровинки и малини, които наистина бяха от Чили, Перу и Испания. Предполагам, че тези продукти са годни, но вероятно са обект на ротация. Понеже на тях има етикети на много езици, възможно е първо да са пристигнали от Южна Америка в Германия. Там, ако не са продадени за 5 дни, се пренасочват към други държави, включително и България.

Причината за това е, че излизат все повече играчи в този период на този пазар. От друга страна реколтата в Южна Америка е в своя разгар“, обясни браншовикът.

Потребление

Като друга причина за спада на цените е и свитото потребление като отражение на войната в Украйна. Със сигурност нито в Украйна, нито в Русия, както и в страните в Европа покупателната способност на населението е спаднала. Просто инфлацията и кризата е повлияла на по-ниските цени на вносните череши, боровинки и малини, казва Петков.

Според него срокът на годност на боровинките е доста дълъг, поне двадесет дни. Сините плодове вероятно са изпратени в Германия, където са стояли десет дни, после са отправени към рафтовете в България, а в Германия са заредили пресни, допусна той. „Не съм съвсем сигурен, защото магазините си имат търговски трикове, но най-вероятно цената на тока и съхранението оказват влияние“, каза той.

Памперси

Божидар Петков разказа, че може да се намери мухъл на такъв тип продукти, които са с изтичащ срок на годност. Обичайно той се намира на дъното на тарелките, там където е т. нар. памперс. Там могат да се видят наченки на плесенясване. Този памперс всъщност е попивателна, но обичайно отгоре се образува висок конденз. Така боровинките например отгоре изглеждат добре, но памперсът не позволява да се види, че има наченки на мухъл, но той се вижда едва когато се отвори опаковката. Може би именно поради тази причина големите търговци бързо се опитват да се освободят от тази стока, допусна Петков.

Въпреки това е напълно възможно всички плодове да бъдат обхванати, защото мицелът е пуснал своите спори. На борсите може да ги пресортират и преглеждат и да махат мухлясалите, но щом вече се е появил, значи навсякъде има зачатъци на мицел, обясни той.

БГ картофи от 9 лв. хит в магазина

Първите български картофи от оранжерии, които се появиха в търговски вериги по 9 лв. за кг, се оказа, че са били истински хит. За това разказаха от българска търговска верига пред „Телеграф“. Не допускахме, че ще се купуват, но се оказа, че думата българско е вълшебна, обясниха служители. Дотолкова, че въпреки необичайно високата цена не са смогвали да зареждат допълнително. Те се предлагат опаковани в тарелки, измити и с отличен търговски вид.

След тях по търсене са френските патати, значително по-евтини, а на последно място е вносът от Германия, които нямат високото качество поне на българския пазар.

Проверка на „Телеграф“ установи, че цените на доматите и краставиците са между 2 и 3 лв. на Женския пазар. В търговските вериги връзката зелен лук върви около 70 ст., близо наполовина по-евтина от миналата година.

Доматите са предимно от Гърция и Турция, а краставиците основно от Гърция, защото са с по-високо качество от турските, разказаха търговци.