0

Н а фона на задълбочилото се есенно засушаване преваляванията в края на изтеклия седемдневен период на много места в страната под 5-6l/m² бяха без особено стопанско значение, според прогнозата (21.10.-2.11.23 г.) на Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ.

Вследствие необичайно високите температури през октомври и поднормени валежи почвените влагозапаси в 50 cm слой в по-голямата част от полските райони са напълно изчерпани, а в 100 cm слой нивото на влагозапасите е необичайно ниско - под 40% от ППВ. На места в южните райони отсъства влага в еднометровия и в по-дълбоките почвени слоеве. Поради засушаването в част от полските райони са преустановени предсеитбените обработки и сеитбата на зимните житни култури.

Пшеница

По тази причина се очакват сериозни закъснения при сеитбата на пшеницата. В края на октомври изтичат агротехническите срокове за сеитбата на зимните житни култури в южните райони, а в началото на ноември – и в районите по Черноморието.

И през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще продължават да се определят от наднормени температури. До края на октомври валежи със стопанско значение не се прогнозират и дефицитът на почвена влага остава лимитиращ фактор за поникването и протичането на началните фази от развитието на засетите зимни житни култури (агростанциите Новачене, Търговище, Силистра, Любимец). Вероятност за валежи и положителна промяна в агрометеорологичните условия се прогнозира в началото на ноември. В сряда и четвъртък идва студен фронт от северозапад, който ще се движи към югоизток. Очакват се силни ветрове, облачно време и дъжд, според синоптиците на НИМХ.

Овошки

През повечето дни от следващия период условията ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от късните окопни култури, за прибиране на реколтата от есенно-зимните сортове овошки. Краят на октомври и началото на ноември е препоръчителен срок за есенно засаждане на малини и френско грозде (касис).