0

Р егистрацията на българското кисело мляко и бялото ни саламурено сирене като защитени наименования за произход в ЕС все още не се гледа по същество от службите на Европейската комисия, научи „Телеграф“.

Документите за включване на двата български традиционни продукта в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания на земеделски продукти и храни бяха изпратени в началото на февруари 2021 г. Година и половина по-късно документацията, свързана с кандидатстването, е все още в процес на преглед и проверка от службите на Европейската комисия – ГД „Земеделие и развитие на селските райони“, съобщиха пред „Телеграф“ от Министерството на земеделието. В същото време, след пращане на документацията през 2021 г., от аграрното ведомство бяха заявили, че процедурата по проучване на документацията не следва да продължи повече от шест месеца. Ако този срок се надхвърли, ЕК писмено посочва причините за това. От земеделското министерство не посочиха пред „Телеграф“ каква е причината за забавянето, каквото очевидно вече има.

Бранш

От млекопреработвателния бранш пък коментираха, че процедурата е много тежка и сложна, задават се много въпроси, на които трябва да отговорим. И всичко може да продължи с години.

Първо Комисията трябва да свърши обработката на подадените от България допълнения и уточнения по двете заявления за регистрация и след това да се вземе решение, че документите отговарят в своята пълнота на разпоредбите на европейското законодателство. Едва после предстои публикуването на съответните единни документи на двата продукта в Официалния вестник на ЕС, с оглед предоставяне на държавите членки и на трети страни на право на възражение в рамките на три месеца.

Преговори

При евентуални подадени възражения компетентните власти на държавата заявител и възразилата държава започват преговори за постигане на съгласие по текстовете на заявлението. Принципно мотивираните възражения не се огласяват по време на процеса на преговори, посочват от земеделското министерство. Това реално означава, че ако например Гърция оспори българския произход на киселото мляко, този факт ще бъде засекретен.

Европейската процедурата напредва, но нейното темпо зависи от това дали в рамките на следващия етап ще се получат възражения от други държави, както и от действията на ЕК, допълват от ведомството.

Кашкавал

Няма съществено развитие и по намеренията страната ни да впише в европейския регистър като защитено наименования за произход на родния кашкавал. Заявлението за регистрация на „Български кашкавал“ като защитено наименование за произход в Европейския регистър на ЗНП и ЗГУ е на етап национална процедура. Сдружението-заявител „Български традиционни млечни продукти“ при отразяване на коментарите от Министерство на земеделието ще вземе предвид и насоките и препоръките на Комисията, получени по прегледа на другите две досиета, посочват от земеделското министерство.

Чрез процедурата за защита на тези емблематични за България продукти биха се осигурили по-добри доходи на производителите. Ще бъде постигната и единна закрила на наименованията като право на интелектуална собственост на територията на ЕС и защита от неправомерна употреба и имитация. С правото на употреба на европейските знаци за качество върху български продукти се цели защита на интересите на производителя срещу нелоялна конкуренция и злоупотреба.

Трябва да са направени от родни суровини и закваски

Съгласно спецификациите на двата продукта, които изпратихме в Бюрксел, българското кисело мляко и българското бяло саламурено сирене ще трябва да са направени от родни суровини и закваски. Има изискване дори за български произход на фуража на животните, като се допуска само до 20% да е вносен.

Както киселото мляко, така и сиренето, за да са със защитено наименование за произход „български“, трябва да се приготвят от сурово мляко с произход от България. Преработката, разфасовката и опаковането също трябва да се извършват у нас. Закваската също трябва да е произведена на територията на страната ни.