0

- Мария, какво привлича най-много публиката в "Театроскоп" - събирането на цял един свят в кутия, музиката, играта с куклите?

- Имаме за цел да създадем забавление за цялото семейство с едно различно театрално преживяване, а именно миниатюрната форма на театър - нещо, което изненадва, вдъхновява и откъсва публиката от ежедневието. Хубаво е в делничната въртележка от крайни срокове и задачи да имаме среща и с мъничко магия на изкуството. Театър в кутия събира в себе си изразните средства на музика, сценография и актьорска игра в една незабравима история, споделена персонално с всеки зрител. Спектаклите са с продължителност от 3 до 5 минути, а публиката им е от един човек.

- Кои са акцентите в програмата на тазгодишното издание?

- Всяка една театрална кутия носи своя чар и е отделен микросвят, който чака да бъде открит от малки и големи. Но сме особено щастливи, че тази година имаме тринадесет миниатюри. За сравнение миналото лято започнахме със седем.

- Колко време е нужно, за да се изработи една кутия за даден спектакъл, и колко голям екип е замесен в създаването й?

- В създаването на една театрална миниатюра участват поне трима души, но много често артистът е единствен автор. И това е така, защото темата, визията и озвучаването са много лично вдъхновение и преживяване за актьора. Той най-добре усеща как трябва да се изпипа всеки детайл, за да въздейства максимално на публиката. А времето на създаване при всеки е различно, може да ти отнеме и година, но като те помете вълната на вдъхновението, може да я създадеш за няколко часа.

- Това изкуство има 30-годишна традиция по света, но за него започна да се говори в България в последните години именно покрай "Театроскоп". Кое го спира да бъде масово популярно?

- Техниката Lambe Lambe Caja се заражда в Бразилия с образователна насоченост, но намира много последователи и се превръща в театрална форма за улично представление. Постепенно театралната миниатюра се разраства като глобална мрежа за изкуство, а през последните пет години намира привърженици и в България. Театър „Трио” и театър „Арт Ленд” по едно и също време лансират своите кутии. Създаването на фестивала „Театроскоп“ провокира интереса и вдъхновението на още артисти в България.

В следващото издание сме убедени, че ще имаме още повече участници от България, а какво по-хубаво от това да споделяш творческите си търсения с колеги. Театралната миниатюра е трудоемка и натоварваща за артиста, той може да бъде активен до три часа на ден, което го прави бутиково и скъпо удоволствие, защото в рамките на един час една кутия може да бъде изиграна от пет до осем пъти.

- Миналата година имаше спектакъл, посветен на Димо от P.I.F., с който бяхте тандем в куклените постановки. Да очакваме ли пак кутия, в която звучи неговата музика?

- Да, театър „Арт Ленд” посвети една от своите миниатюри на Димо Стоянов от P.I.F.,

наш приятел и колега. Направихме микс с неговия глас и песни от няколко представления, в които Димо беше композитор. Благодарни сме на всеки миг работа и срещи с Димо! Той беше много вдъхновен, когато му казах за създаването на първата ни кутия, но за съжаление не стигнахме до съвместно реализиране на такава кутия.

Но с помощта на китариста на групата Иван Велков успяхме да създадем миниатюрата в памет на Димо.

- Как ще обясните на едно дете какво е "Театроскоп"?

- Малка магична театрална сцена!