0

В сяко момиченце, което се е докоснало до фантастичната приказка за Пепеляшка, преразказана от даровития Шарл Перо, тайно е мечтало да изживее нейната история и да срещне своя принц. Това са мечтанията на младостта, а животът е друга реалност.

Все пак през отминалия ХХ век историята за бедното момиче, превърнало се чрез любовта в принцеса, става осъществена мечта за няколко целунати от съдбата български момичета. Родени в провинциална България, те успяват да влязат чрез бракове в аристократичния елит на Европа. В няколко броя на „Златно време” ще ви запознаем със съдбата на българските Пепеляшки. И първа от тях е Надя Ножарова, известна още като графиня Де Наваро.

Продадена любов

Историята на Надя Матеева Ножарова започва преди Втората световна война. Родена е в Плевен през 1916 г. Майка й умира рано и тя и сестра й са отгледани от баща й търговец. След като завършва американски колеж в Ловеч, тя се увлича от песенното и артистично изкуство. Тези, които я помнят, твърдят, че гласът й - топъл мецосопран, излъчвал неподправена еротика. Доайенът на софийската бохема Драган Тенев я описва като невисока брюнетка, с бяло лице и леко кривогледа, но с пропорционално тяло и красиви крака. Тя има чар и сексапил, на които малко мъже устояват. Не устоява и първият й съпруг Ангел Сладкаров - баща на оперетното изкуство в България.

Той я среща при едно турне в Плевен с трупата на оперетния театър, който сам създава. Очарован е от 17-годишната девойка, която напира да стане част от трупата. Светкавично оплита и шефа си и само две седмици по-късно те се венчават в Троянския манастир, въпреки че младоженецът е с 25 години по-стар. Ражда им се дъщеря Евгения. Скоро в София започва славата на Надя, вече Сладкарова. С ум, чар и талант тя се превръща в истинска звезда. Гастролира в най-известните театри - „Одеон”, „България”...

Композиторът Йосиф Цанков създава оперетата „Продадена любов” по либрето на Петър Увалиев специално за Ножарова. Дълги години широката публика и старите софиянци я помнят с шлагера от оперетата „Аз живея за любов, но съм тъй усамотена...”. От този момент започват и легендите за нея.

Градски легенди

Носят се слухове за връзките й с известни банкери и медийни издатели, дори и с брата на цар Борис - принц Кирил, който имал винаги запазено сепаре на нейни представления и й подарявал бижута от царския трезор. Факт е, че с протекциите и финансиране на Данаил Крапчев (собственик на в. „Зора”) и Атанас Дамянов („Дневник”, „Утро”) заминава да учи пеене в Германия и Австрия.

Върховен момент за Надя е предложението на режисьора Хрисан Цанков за главна роля във филма „Изпитание”, където си партнира с Кръстьо Сарафов и Иван Димов. Филмът излиза на екран през 1942 г., но се снима в Унгария. Именно там се случват мистериозното познанство и любовта между Надя и испанския граф Де Наваро.

Той е посланик във Ватикана, после дипломат в Унгария и Монте Карло. Тя скоропостижно се развежда със Сладкаров и става графиня Де Наваро. Въпреки че бушува Втората световна война, Надя се впуска в светския живот сред дипломатическите среди, живее в охолство в Монако. Но не за дълго. Войната скоро променя живота й. Съпругът й граф Наваро загива. След години пред своя племенница тя предава своята версия за случилото се. Когато руските войски нахлули в Унгария, те разстреляли посланика на фашисткия генерал Франко. Преоблечена, тя бяга първо в Париж, а после се добира до американската демаркационна зона в Германия. Там става певица по нощните клубове и офицерски ресторанти.

Съпруг №3

Не е ясно къде точно се запознава със съпруг №3 - Сид Фарбър. Може би в Берлин, където той е бил военен пилот, а може би по-късно, когато заминава в САЩ, за да опита кариера в Холивуд.

Гражданската професия на Фарбър е архитект. Но след войната и по време на макартизма няма много работа. Изведнъж обаче семейство Фарбър забогатява. По повод това из Ню Йорк тръгва слух. Според пикантерията те скрояват план да издебнат богат банкер и Надя артистично да се хвърли върху колата му и да инсценира катастрофа.

Следва съд и иск за обезщетение от 1 млн. долара. Тя доказва, че в Европа е била известна актриса и това е унищожило кариерата й. Българският митрополит по това време в САЩ - Нюйоркският Андрей, свидетелства, че Ножарова го е молила за съдействие да изиска от комунистическите власти в България копие от лентата „Изпитание”, което й е отказано. Така или иначе в следващите десетилетия корпорацията „Сид Фарбър” купува огромни площи в Лонг Айлънд - Ню Йорк, строи и продава над 15 000 жилища, луксозни имоти, става собственик и на художествени галерии в цял свят.

Към 1980 г. притежава 155 000 кв. м търговски и жилищни площи в Ню Йорк, няколко мола в Белпорт. Имат имение на 50 хил. квадрата в Бела Тера, наречено Розовата къща, апартаменти до Сентрал парк, мраморен замък в мавритански стил на Вирджинските острови. Но Надя е и благодетел и дарител. След смъртта на съпруга си дарява 1 млн. долара на болницата „Мадър Мемориал”, чието спешно крило носи нейното име. Дарява за президентските избори на Никсън, с чиято съпруга е приятелка.

Надя Ножарова умира на преклонните 98 години в САЩ, но в сърцето си докрай остава българка.

Следва продължение...