0

В секи знае, че един от символите на Париж и на цяла Франция е Айфеловата кула. Оказва се обаче, че в България през годините е имало повече Айфелови кули от Париж.

На гарата в Шумен.

 На гарата в Шумен.
Архив

Някои от тях, за съжаление, днес вече не съществуват. Малко шуменци например са чували, че в града им е имало две копия на кулата в Париж, намиращи се в двора на военно поделение. След това, неизвестно кога и по какви причини, тези кули са били съборени и изчезнали. Днес обаче трета Айфелова кула гордо се кипри от лявата страна на жп гарата в града и често става обект на интерес от туристи и гости, които за пръв път слизат на гарата или снимат през прозорците на влака.

Двойка за късмет пак в Шумен.

 Двойка за късмет  пак в Шумен.
Архив

Разбира се, снимките щяха да бъдат далеч по-хубави, ако точно до Айфеловата кула не бяха поставени няколко химически тоалетни, ползващи се от хората, които редовно посещават бараката, за да пият по някоя и друга бира. А след това често вместо в тоалетните извършват физиологичните си нужда върху основата на кулата.

Първенци

Айфеловата кула в Шумен обаче, оказва се, далеч не е единствената в България. Най-рано построената по време е тази в Перник.

Гаражната красавица в Перник.

 Гаражната красавица в Перник.
Архив

Тя е построена през 1986 г. от местен жител, който „курдисал“ творението си върху покривите на двата си гаража. Пернишката кула е висока 1,60 м и тежи 300 кг. Второто копие е дело на художника Илия Паунов, живял в Париж. И след като се върнал в България, я пренесъл в къщата си в Хисаря.

До летяща чиния в Хисаря.

 До летяща чиния в Хисаря.
Архив

Тя е с височина 11 метра. Впрочем не по-малко интересна е и къщата до кулата, която е с формата на летяща чиния. Третата Айфелова кула в България се намира в Златни пясъци. Тя е най-висока, цели 32 м. На шестия метър се намира наблюдателна площадка с кафене. Кулата се намира в центъра на курорта, близо до плажната ивица и е построена през 2007 г. в началото на активния туристически сезон от ръководството на курорта.

Морска Айфелова кула в Златни пясъци с кончета отпред.

 Морска Айфелова кула в Златни пясъци  с кончета отпред.
Архив

Така на практика се оказва, че у нас има доста повече Айфелови кули от самата Франция.

Токио

Освен в малка България копия на Желязната дама, както е наричана още Айфеловата кула, има и на други места по света, някои от които са направо невероятни.

Най-високата от тях е в Токио. Построена е през 1958 г. и е висока 2000 фута или 610 м, цели два пъти по-висока от истинската Айфелова кула в Париж.

Токио

 Токио
Архив

Само осветлението й на ден струва 24 хил. йени. Основните приходи на кулата са от туризъм и от използването й за поставяне на телекомуникационни и радиоантени. Всяка година кулата се посещава от 25 млн. туристи.

Както всички знаят, през последните десетилетия китайската икономика уверено върви напред, като един от основните и източници на приходи е копирането на какво ли не.

Китай

 Китай
Архив

В това число и на световни туристически забележителности. В южния град Тяндученг се издига копие на Айфеловата кула, високо 107 м. Всъщност самият град е изграден като реплика на Париж. Той си има собствена Триумфална арка, Шан-з-Елизе, та една кула ли ще се опре на създателите му.

Минаре

Колкото и странно да звучи, третата Айфелова кула в Азия се намира в мюсюлманския Пакистан, в град Лахор. Тя носи името Минаре Пакистан и е символ на Пакистанската революция. В тази сграда е обявено решението Пакистан да бъде независима държава. Кулата се издига на 60 м от земята и струва над 7,5 млн. долара.

Лион

 Лион
Архив

В Европа освен оригинала в Париж има и още едно нейно копие в Лион. То е построено още през 1894 г., но е представено на промишленото изложение чак през 1914 г. В Европа има и още няколко копия на парижкия символ.

Освен тези в България, за които вече стана дума, по една Айфелова кула има в Германия, Румъния и Гърция. В Берлин кулата е от 1926 г. и е дело на местния архитект Хайнрих Щрауер.

Берлин

 Берлин
Архив

В малкия румънски град Слобозия тя е висока 177 м и се издига в частен имот на местен богаташ. Във Филиатра, Гърция, е също в двора на частен дом, но височината й е доста по-скромна, едва 26 м висока.

Слобозия

 Слобозия
Архив

Хaзарт

В САЩ има три копия на Айфеловата кула. Едната кула е в градчето Париж, щата Тексас, чиито жители явно са решили, че няма как с такова име в града им да няма Айфелова кула.

Лас Вегас

 Лас Вегас
Архив

Втората се намира в столицата на хaзарта Лас Вегас и се издига на 540 фута. А третата е в Дисниленд. Доста скромна куличка, наподобяваща парижката, се издига и в мексиканския град Гомес Палацио.

Гватемала

 Гватемала
Архив

А в столицата на Гватемала през 1935 г. е издигнато едно от първите копия на кулата в Париж, с височина 236 фута.  В останалите два континента, Африка и Австралия, има само по едно копие на Айфеловата кула.

Мароко

 Мароко
Архив

На Черния континент копието се намира в мароканския град Фес. То е построено в знак на приятелството между Мароко и Франция.

В Австралия кулата се намира в Сидни и е част от офис сграда.

Сидни

 Сидни
Архив

Кмет я измайстори от кибритени клечки

Уникална Айфелова кула, направена от кибритени клечки, беше поставена преди време в центъра на горнооряховското село Правда. Неин създател е бившият селски кмет Николай Колев, който бе превърнал това занимание в своя страст и хоби. За изработката на кулата екскметът използвал повече от 3000 кибритени клечки, залепени една за друга с много внимание, упоритост и търпение. След като я построи от клечки, Николай Колев разшири хобито си, като избродира Айфеловата кула и върху гоблен.

Белият дом се кипри в гетото на град Левски

Копие на Белия дом, постоянната резиденция на американските президенти, от години се издига гордо в центъра на малцинствения квартал на град Левски. Усещането при вида на това строително чудо, или по-точно недоразумение, е наистина противоречиво.

Архив

Сградата е собственост на ромски барон, който я видял по телевизията, намерил архитект и без много да му обяснява, показал снимка и казал кратко: „Искам я в двора си“. И архитектът явно се е постарал доста, тъй като сградата в ромската махала наистина силно наподобява тази във Вашингтон. Околната действителност обаче: калната поляна, кучетата и кокошките, разхождащи се по нея, леко смущават човека, който за пръв път наблюдава побългарения Уайт хаус в града, носещ името на Апостола на свободата.